Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Přísahání na politické kariéry

Ještě do minulého týdne se zdálo, že je politicky rozhodnuto. Voliči, kteří v roce 2019 dvakrát zaplnili pražskou Letnou, měli podle průzkumů zvítězit a sestavit novou vládu. Babišovský svět však rychle vrátil úder.

V jednom z průzkumů se objevila informace, že uskupení s názvem Přísaha – občanské sdružení Roberta Šlachty má velkou šanci dostat se v říjnu do Poslanecké sněmovny. Přitom platí, že Babiš a Šlachta jsou jako spojené nádoby. Co jeden ztratí, druhý získá. Šlachtovci by v současné koalici mohli nahradit ČSSD, přibrat SPD a jelo by se dál. Letná Neletná.

Spřeženci

Cesty Andreje Babiše a Roberta Šlachty se spojily dávno před rokem 2013, kdy se Babiš poprvé dostal do Parlamentu. Šlachtův blízký policejní spolupracovník Marek Foglar měl pracovně úzký vztah s Babišem a obě strany se informačně vytěžovaly. Analytický materiál o tom před lety přinesl měsíčník Reportér. Šlachtův útvar byl rád, že jej někdo informuje, a Babiš měl krytí. Oba proudy se pak spojily v době tzv. protikorupční revoluce, která jedněm přinesla ochranu a rozmnožení majetku a druhým veřejné funkce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!