Hlava nejpočetnější rodiny na světě Zion Chana s manželkami a potomky

Hlava nejpočetnější rodiny na světě Zion Chana s manželkami a potomky Zdroj: twitter @jon_suante

Zanechal za sebou 38 manželek a 89 dětí. Umřela hlava největší rodiny na světě

Ind z vesničky Baktawang dosáhl kuriózního rekordu. S 38 manželkami zplodil 89 dětí a jeho rodina čítá přes 160 členů. Společně bydleli v jednom čtyřpatrovém domě o více než sto pokojích. Stala se z nich turistická atrakce, o kterou se například zajímal i americký televizní pořad Ripleyho Věřte nevěřte. Chana Ziona umřel v neděli ve věku 76 let krátce po převozu do nemocnice.

Podle informací indické agentury PTI se jeho stav postupně zhoršoval v důsledku cukrovky a zvýšeného tlaku. „S těžkým srdcem se loučíme s panem Zionou. Odpočívejte v pokoji,,“ uvedl na Twitteru Zoramthanga, hlavní ministr indického státu Mizórám. Politik v příspěvku mimo jiné vyzdvihl Zionův přínos ke zvýšení turistického ruchu v oblasti.

Neobvyklý příběh již roky přitahuje pozornost celosvětových médií. Jednu z nejvýraznějších zvláštností v téhle souvislosti představuje způsob bydlení obrovské rodiny. Všichni členové totiž společně žijí ve čtyřpatrovém domě o více než sto místnostech zvaném „Dům nové generace“. Podle BBC navíc všechny Zionovy ženy obývají společnou ložnici. S první z nich se oženil už ve svých 17 letech.

Ziona praktikoval polyamorní způsob života v souladu s filozofií náboženské sekty, kterou v roce 1942 založil jeho otec. Uskupení zvané Chana Pawl údajně sdružuje kolem dvou tisíců lidí. Většina z nich žije právě ve vesnici Baktawang, kde se sekta usídlila poté, co ji presbyterní církev exkomunikovala.

Někteří členové Chana Pawl úmrtí duchovního vůdce nepřijali a z toho důvodu odložili plánovaný pohřeb. „Oxymetr zachytil puls, jeho tělo je stále teplé a nedostavila se posmrtná ztuhlost,“ komentoval v pondělí zástupce sekty pro deník The Times of India. Doktoři však všechny úvahy tohoto typu odmítají.

Nejasnosti na druhou stranu přetrvávají ohledně přesného počtu Zionových potomků, žen a celkového množství rodinných příslušníků. Některé zdroje uvádí, že měl přes 160 dětí, jiné mluví o 180 nebo dokonce 200. I z toho důvodu nelze se stoprocentní jistotou Zionovu rodinu označit za nejpočetnější na světě. O týž titul se hlásí i jiní.

Největší rodiny na světě?

Jedna z nejpočetnějších rodin údajně pochází z Britské Kolumbie v Kanadě. O neobyčejný život jednoho ze 150 sourozenců se prostřednictvím TikToku podělil Merlin Blackmore. Jeho 64letý otec má prý 27 manželek. „Chtěl jsem o tom mluvit roky. Teď jsem v pozici, kdy můžu, a svět se to dozví,“ řekl podle serveru DNA Merlin po přestěhování do USA.

V minulém století se polyamorie dostala do povědomí americké veřejnosti například díky životnímu příběhu Verlana LeBarona, který měl za život celkem 10 manželek a zplodil 58 dětí. Se svým bratrem Ervilem soupeřili o postavení a vliv mezi lidmi vyznávajícími stejnou vztahovou filozofii. Druhý jmenovaný byl dokonce odsouzen za plánování vraždy vlastního sourozence.