Vláda Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem.

Vláda Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Zdroj: ČTK

Miloš Zeman trefený rajčetem - plakát Reflexu s koláží Jana Ignáce Říhy
Desítky lidí demonstrovaly před domem ministra vnitra Jana Hamáčka
Desítky lidí demonstrovaly před domem ministra vnitra Jana Hamáčka
Plakát Miloše Zemana z roku 2018
Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou zapalují první svíčku 10. května 2021 při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru, při němž bylo na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček.
13
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Pulp Fiction české politické kotliny

Byl čtvrtek 13. května 1911, když uskutečněným letem Pardubice – Praha vstoupil do dějin průkopník českého letectví Jan Kašpar. Trvalo 110 let než v pondělí 19. dubna 2021 vstoupil do historie letectví neuskutečněným letem Praha – Moskva jiný kašpar – Jan Hamáček. Jak je vidět, na velikosti – aspoň prvního písmena záleží – ne, že ne! 

Jan Hamáček apeluje na jednotu strany a loajální podporu socanů svého famózního letu-neletu do Moskvy. Mistrný zpravodajský tah, označovaný tímto českým Philem Kilbym jako camouflage, měl zakrýt přesun českého velvyslance z Moskvy do Prahy. Unikl tak pozornosti agentů GRU, zaměstnaných v Moskvě mazáním chlebíčků na Hamáčkovo uvítání. Díky tomu se Pivoňka dostal tajně do Prahy, aby se zde na tajné schůzce ministrova nitra dozvěděl, že Hamáček do Moskvy nepojede. Akce se blízká smutné anekdotě z času komunismu, stojící na dvou kvízových otázkách: 

„Co je maximální opatrnost?“

„Když někdo utíká „za čáru“ (tzn. pro mladší „za hranice“ na Západ přes Šumavu) a plazí se už od Smíchova.“ 

„A co je maximální smůla?“

„Když ho v Chuchli chytnou!“

Význam špionážní šachové partie se marně snaží opozice snížit tvrzením, že cesta měla zobchodovat Hamáčkovo držhubné ve věci vyhazování České republiky a jejích občanů do povětří agenty GRU za milion vakcín Sputnik, neschválených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky EMA a pořádání summitu Biden – Putin v pražském sídle ČSSD. Misí se mínil Hamáček vyhoupnout na pylon vůdce znovuzrozených socanů a vést je k dalšímu volebnímu úspěchu (10%>7%>4%), ale opak je pravdou. Duševně podebraná červená mikina teď fňuká a snaží se dojmout národ bajkami, v nichž se ho děti prý ptají, zda půjde tatínek do vězení. Doufejme, že ano! – a to jen proto – že byl v této zemi zrušen trest smrti, který by ho jinak neminul! Ještě jednu možnost měl Hamáček při přesunu Pivoňky do Prahy a sebe do Moskvy. Stačilo inspirovat se jinou starou anekdotou o ruské technice, o níž vedou řeč dva cestující ve vlaku Moskva Leningrad:

„A vy odkuda“, ptá se první.

„Ja? Iz Maskvy!“, odpovídá tázaný.   

„Tak? Iz Maskvy!? I kuda vy jechajete?“

„ V Leningrad!“

„Oj! Vy iz Moskvy jechajete v Leningrad – ja iz Leningradu jechaju v Maskvu a vsje v mjestě v odnom pojezdě? Kak eto možno?!“, žasne zvědavec.

„Nu, vot! Takaja ruskaja technika!“, odtuší tázaný.   

Video placeholde
Hamáček vs. Seznam: Chtěl ministr vnitra prodat Vrbětice za Sputnik? • reflex.cz

Cítí-li se být Jan Hamáček sebevědomým lídrem, mobilizujícím socany nad propastí, a zachraňující ČSSD ve volbách, je to totéž, jako by Zpětné zrcátko chtělo být při své váze, výšce, věku a postavení mladým vysokým štíhlým kudrnatým blonďákem. Mr. Camouflage si stěžuje na útoky stranických kumpánů, ale je nadmíru spokojen, že vedení strany mluví jedním hlasem. Není divu, když se v tom vedení jedná o Milana Urbana, Zdeňka Škromacha, Vladimíra Špidlu a Michala Haška, přezdívaného pro pravdomluvnost „Jan Hus“. Ve hře je i Jana Venezuela Maláčová, která má nahradit Tomáše Petříčka na 1. místě pražské kandidátky socanů. A co Vladimír Dryml či Martin Pecina! 

V nedávných ohlédnutích zmínilo Zpětné zrcátko některá fakta z historie sociální demokracie. Právě v polovině května (16. května 1921) uplynulo sto let od chvíle, kdy se socanská parta rozpadla poprvé. Vzhledem k současným personálním jatkám, která hrdina od Vrbětic ve straně provedl a povolání v minulosti tak úspěšných a férových politických osobností s morálními profily Rychlý šípů se dá předpokládat, že se blíží rozpad druhý. Příští ustavující sjezd „Sociální demokracie – Hamáčkovci“ by se mohl s ohledem na počet členů strany konat ve Škromachově vířivce.  

Ve čtvrtek 20. května oslavíme 15. výročí významné události, kdy na zasedání České stomatologické komory došlo mezi členy parlamentní pravice a levice k zásadnímu střetu, při němž nafackoval tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. 

Do dějin české politiky vešel i termín „Podsedická facka“? Připomeňme, že si tehdy nafackovali socani mezi sebou! Šlo o záhlavec, který dal v létě roku 1995 poslanec Josef Wagner budoucímu ministru vnitra Václavu Grulichovi za to, že Grulich jej urazil poznámkou o semitském Wagnerově původu. Napadený byl šestnáct dnů v pracovní neschopnosti. Jo, to se ještě dělala poctivá politika! 

S odstupem je úžasná připomínka Podsedické facky z pera Petra Honzejka na webu R Plus. „Je možné, že variace na podsedické fackování nakonec přeci jen pročistí vzduch a s novým předsedou se strana zjara probere. Zatím to ale spíš vypadá, že varování Vladimíra Špidly, podle nějž za nějakou dobu sociální demokracie vůbec nemusí existovat, není tak absurdní, jak se na první poslech zdálo“, napsal 24. srpna 2010 (!) Petr Honzejk! 

Vicepremiér, ministr vnitra, šéf soc. dem. a zpravodajský důstojník Jan Hamáček trvá na tom, že akce Vrbětice byla jeho „fenomenálním úspěchem“. Pochvaluje si i svou verzi „bramboračky“, jak nedávno sám pojmenoval svou zpravodajskou camouflage. Jeho tvrzení, že akce Vrbětice bude zapsána do učebnic, je velmi pravděpodobné a vhodné místo pro ni by bylo hned vedle akce Černobyl, byť v té Hamáček nehrál. 

I když…?   

Miloš Zeman se setkal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a hned po schůzce oznámil, že se od ní dozvěděl třetí vyšetřovací verzi v kauze Vrbětice. Zpětné zrcátko se domnívá, že mnohem zajímavější než verze Benešové o manku ve skladech zbraní by bylo vyprávění, jak se do areálu dostala. Obě možné verze, že přelezla plot nebo prolezla plotem, jsou totiž nemožné. Marii Benešovou udivil vrchní státní zástupce Pavel Zeman rezignací, ke které neměl žádný důvod. To, že na něj měla v úmyslu podat kárnou žalobu, protože podle ní se neměl míchat do kauzy Vbětice přítomností na Hamáčkově konspirativní schůzce, přece není žádný důvod!   

Vědci z fakulty pražské ČVUT byli pověřeni vytvořením středoevropského projektu pro výzkum dezinformací! No, není divu! Když máme na Pražském hradě centrum pro šíření dezinformací, kdo jiný by měl zabývat jejich výzkumem. 

„Prezidentská ochranka Miloše Zemana je jedinou na světě“, napsal jeden ze čtenářů ohlédnutí Zpětného zrcátka, „která místo problémů a starostí s ochranou prezidenta proti vnějšímu útoku, má hlavně starost, aby s sebou během státní hymny nefláknul na zem!“ Je pravdou, že Miloši Zemanovi přestává stačit i současná forma mobilita. Možná by pomohlo závěsné nylonové lanko s hákem za opasek, používané umělci Cirku La putyka. Ještě, že má Miloš Zeman prostatu jak 27letý panic.   

Miloš Zeman opět rozšířil seznam lidí, které urazil, aniž by pro to měl jediný důkaz. Server Seznam Zprávy považuje Miloš Zeman za odpadkový koš české žurnalistiky, protože v něm pracují jen neúspěšní novináři. Janka Kroupu považuje drahokam české politické scény za podvodníka. 

„Jenom naprostý hlupák věří obskurnímu novináři,“ uvedl. To na Pražském hradě pracuje elitní výkvět české společnosti, Milošem Zemanem počínaje. Jenom naprostý idiot volí za prezidenta zrádce, notorického lháře a alkoholika, dodává Zpětné zrcátko. 

Zdá se, že úřad ministra zdravotnictví je zakletý. Brzo se z něj bude poroučet další ministr, realitní makléř a přírodní brunet Petr Arenberger. Vypadá to, že se premiér Andrej Babiš nemýlí, když tvrdí, že ministři na stromech nerostou. Ale ze žumpy jako by je jak losy na pouti papoušek Lora tahal. Zpětné zrcátko ani tak nezajímá, kdy další Slizoun zlodějský půjde z kola ven. Otázka zní jinak: kdo, kdy a na jak dlouho ho zavře? Bude na cele s Davidem Rathem nebo s Petrem Kottem? 

„V minulých dnech jsem se rozhodl, že na svých internetových stránkách vytvořím rubriku, do které umístím všechna alba se svými písněmi, jež vyšla v zahraničí. A tak jsem zjistil, že už vyšlo sedmnáct takových alb – v polštině, angličtině, nizozemštině, běloruštině, němčině, finštině, ruštině a ukrajinštině. Celkem je na nich 149 písní a zpívá je jednatřicet interpretů nebo kapel. Dělá mi to velkou radost! Udělal jsem si pořádek ve svém archivu, což mě mimochodem jako bývalého knihovníka moc bavilo“ , napsal na web bez diskuze geniální autor a výjimečný zpěvák i hudebník Jarek Nohavica. V jiné rubrice archivu by ale neměla chybět ani jeho hlášení StB nebo omluva těm, kterým jeho selhání na tomto poli radost neudělalo. Video z převzetí ceny od Vladimíra Putina mohlo být bonus! 

Rusko dalo Českou republiku na seznam nepřátel. To nám spadl kámen ze srdce. No, aspoň nebudeme překvapeni jako minule v roce 1968! Ale pár lidí to tam má pořád 

dobrý!

A to vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík