Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao

Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
10
Fotogalerie

Zpětné zrcátko: Na Pražský hrad uvalen ochranný dohled, válka s Itálií na obzoru a sex i nevěra v ohrožení

V pondělním ohlédnutí zmínilo Zpětné zrcátko důsledky zrození socanského idolu Rambáčka (podle vzoru Hamáček) svléknutím saka a košile s pomačkaným límcem. A je to tady! Marketéři hnutí ANO zavětřili a včera – podle nového hesla předvolební kampaně ukradeného tvůrcům filmu „Ten svetr si nesvlíkej“ – už ho měl i Babiš.

Vzápětí poté, co hejtmanka Jermanová okřikla středočeské záchranáře, ať nepanikaří kvůli údajnému nedostatku respirátorů, se problém vyřešil. Oněch třináct křiklounů skončilo v karanténě a je klid! Není nad odborný zásah a manažerské nasazení.

V Pardubickém kraji si Ministerstvo zdravotnictví poradilo od Adama (Vojtěcha). Ve chvíli, kdy byli místní nachystaní na dodávku slíbených 26 tisíc respirátorů, které jim ze skladů měla rozvézt do nemocnic a na záchranné stanice auta (a premiér Babiš osobně na koloběžce), se na poslední chvíli ukázalo, že sice všechno platí, ale že jich ministerstvo tolik nemá. Počet ochranných pomůcek pro kraje proto snížilo o 20 % a vzápětí si mohlo přičíst do statistik splnění slibu krajům.

Čím déle čte Zpětné zrcátko poslední projev Miloše Zemana, tím víc získává pocit, že jako zdravotní pomůcka pro prezidenta by spíš než včera doporučovaný roubík místo roušky byla nejlepším řešením sešívačka. Její použití by mělo dlouhodobější účinek v ochraně před trvale se z Hradu šířícím virem nesnášenlivosti a zloby. Do doby provedení zákroku by mohli stačit trubači na cestách k Pražskému hradu, kteří po tirádě budou volat: „Dále, od Hradu dále, nechť tě nestihne neštěstí nenadálé!“

Zákonnou realizaci jejich instalace by mohla vláda svěřit vládní zmocněnkyni pro lidská práva Heleně (Ur)Válkové. Ta by mohla ve veřejném zájmu uvalit na všechny existence na Pražském hradě ochranný dohled prostou revokací jí vytvořeného zákona č. 44/1973 Sb. - Zákon o ochranném dohledu – zrušeného k 01. 07. 1990 (175/1990 Sb.).

Ukradený dar pro Italy

Vláda nicméně po navlečení do svetrů přitvrdila a prvním, kdo to odskákal, jsou Italové. Těm trojice Babišátor, Rambáček a Vojtman, přezdívaná Liga spravedlivých, sebrala dar od Červeného kříže, jež k zavirovaným italským zombie putoval z Číny. V souladu se svým slibem, že zajistí roušky a respirátory stůj co stůj, zabavila česká vláda ostrým zásahem v Lovosicích 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů. Anonymní vládní zdroj k události podotkl, že nevidí důvod k humbuku vyvolaném následně Italy, protože to vypadá, že jich brzo ani tolik nebude!

V anketě reagující na text italského listu La Repubblica, který napsal: „Češi svévolně zabavili obrovský náklad, který Čína poslala na pomoc naší zemi.“ A dále psal o „odhalení oficiálních lží“ a „nesmírně závažném případu nedostatku solidarity v rámci EU“, drtivá většina našich občanů tento útok ostře odmítla. „Furt chtěli kvóty a dělení, tak jsme si naši kvótu oddělili!“ řekl Petr K.  

Kolega Miroslav Korecký se v Sobotním zápisníku z Malé Strany pozastavil nad tím, že exministr kultury Antonín Staněk – jinak učitel češtiny a občanské nauky – byl odvolán z výboru pro kulturu a nově zvolen členem výboru pro obranu. Není to ale zas tak překvapivý tah socanských stratégů, pokud si uvědomíme, jak dlouho byl Staněk ze svého postu nesestřelitelný. Zpětné zrcátko je dokonce přesvědčeno, že vůbec nejlépe by Staňkovi slušel post ministra sebeobrany.

Také další postřeh Koreckého je inspirativní. Po celosvětovém rouškovém kolapsu se správně ptá, zda budoucí mise na Mars nezkrachuje na nedostatku uchošťourů či filtrů do kávovaru v raketě. Zapomněl ovšem na důležitou skutečnost – že bude stačit zavolat premiéru Babišovi, kde co chybí, a on to tam osobně ihned zaveze.

Ukončila karanténa nevěru?

Omezené vycházení činí některým lidem zásadní potíže, jak se adekvátně zabavit. Originální způsob, jak se nenudit, našla i herečka Ivana Jirešová, která pro Seznam.cz přiznala: „Tak mně už z té izolace vážně šplouchá na maják. Už nezabírají ani filmy, knihy, cvičení, fyzická práce na zahradě, ani alkohol. Tak se aspoň na dva dny, doufám, zabavím domácími lázněmi. Úžasnej voňavej peeling z Mrtvého moře,“ dodala významně a jako důkaz, že si lázně umí udělat i doma v koupelně, postovala nahou fotografii, kde sedí na okraji vany. 

Pro méně „cool a in“ se nenudící, dětmi, rodinou a domovem zaměstnané ženy dodejme, že dle slovníku cizích slov je peeling „odstranění drobných kousků odumřelé pokožky na obličeji pomocí (peelingového) krému obsahujícího hrubé částečky“.  Vzhledem k tomu, že si herečka na fotografii maže zmíněným krémem kotník, není jisté, zda za 1. splní krém očekávaný efekt na obličeji, za 2. koupila si herečka krém skutečně na obličej. Vzhledem k tomu, že jí – jak sama poznamenala – „už šplouchá na maják“, je možné obojí a zdá se, že je to i jedno. Podstatné pro herečku je hlavně to, že na fotografii sedí nahá. Vzhledem k popisku fotky: „Ivana Jirešová o tělo pečuje i v karanténě. Začala peelingem,“ doporučuje Zpětné zrcátko ihned po skončení peelingu a karantény pokračovat psychiatrem.

Vyhlášení karantény s sebou přineslo i nová úskalí. Jedním z nejtěžších může být dlouhodobý pobyt v uzavřeném prostoru s partnerem či partnerkou a napětí nazývané ponorka. Na druhou stranu má takový pobyt i své výhody. Například téměř jistě vylučuje nevěru. Lépe řečeno eliminuje okruh možných svůdců a svůdkyň. Z rolí agresorů (i obětí) jsou vzhledem k ochranným oblekům – fungujícím jako celotělové prezervativy – vyloučeni zdravotníci. Zbývají pošťačky, policisté/ky, hasiči/ky, pokladní a skladníci v samoobsluhách, v případech krajní nouze poslanci/kyně (sic!), všichni ovšem vzhledem k povinnosti nosit roušky či respirátory s vyloučením milostných polibků a orálního sexu. No nic moc!

Pobyt v domácnosti – navíc vlastní – přináší i přes vysílání ČT 3 zákeřné myšlenky na věrnost životních partnerů v čase plného životního kvasu. Častěji se také objevují černé myšlenky, co všechno bude toužit partner/ka dohnat, až bude karanténa zrušena, a postižení s nadějí sledují stoupající křivku nakažených virem. Podezření, že jste až na poslední dva týdny – a bůh ví, jestli jen – podváděni, se stupňuje úměrně k délce vašeho vztahu. Není divu! Přední český sexuolog Petr Weiss zdůrazňuje, že v celé živočišné říši je monogamie nesmírně vzácným jevem. Objevuje se pouze tam, kde je potřeba dlouhodobě se starat o mláďata. Takže – taky žádné vítězství! Podle Weisse ze 4 000 druhů savců vytváří trvalejší páry jen asi stovka z nich. Jedná se o dva druhy malých afrických antilop, lišky, kosmany, několik druhů myší a krys a pár druhů netopýrů… A jsme zpátky u COVID-19. „Bůh ví, odkud jsi to přitáhl/a!“ říká váš pohled na partnera/ku po skončení dalšího dílu Rozpaků kuchaře Svatopluka.

Jedna dobrá zpráva na konec. Přes roušky jsme si ani nevšimli, že problém pro policii nepolapitelných fantomů ve středočeských obcích je vyřešen. Krádeže ustaly jak mávnutím proutku. Zřejmě to jeden z nich chytil a jsou v karanténě. Jak řeklo Zpětné zrcátko již několikrát: Všechno špatné je pro něco dobré!

A to je dnes vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík