Roman Prymula - ilustrační snímek

Roman Prymula - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Vladimír Mertlík: Zrození nového Ramba aneb Jde Prymula Babišovi po krku?

Minulý týden zmínilo Zpětné zrcátko, že pokud by rčení „Všechno špatné je pro něco dobré!“ neexistovalo, museli by ho marketéři hnutí ANO vymyslet. Zpětné zrcátko tím mělo na mysli fakt, že boj proti COVID-19 byl kouzelníky ANO uchopen jako šance pro kobercový nálet na váhající voliče příštích voleb. A ejhle! Ukazuje se, že COVID-19 je obecně pro české politiky cosi jako laboratorní živná půda vhodná pro zrození státníků.

Minulý týden se tak stalo v přímém přenosu, když se předseda socanů dostavil na tiskovku v mikině a pak – zřejmě pod vlivem psychotropních látek – promluvil, ač nebyl Babišem tázán, a navíc ho už nepustil ke slovu. Hrdinský čin jej v očích socanů a ve volebních preferencích vystřelil strmě vzhůru. Tradičně uniklé odposlechy z parlamentního klubu ČSSD prozrazují, že z výše uvedených důvodů Hamáček na zasedání klubu požádal, aby byl místo dosavadního přízviska Hanbáček oslovován jako Rambáček.

Členská základna socanů doufá, že s ohledem na úspěch Rambáčkovy mikiny a blížící se termín voleb znovuzrozený vojevůdce přitvrdí a v horké kampani bude šokovat veřejnost vystoupením před kamerami v nátělníku a slipech. Nepodíváte se mu do očí! Zpětné zrcátko doufá, že se to nestane volebním tahákem celé strany a předsedu nebudou následovat ministryně Dostálová a Maláčová.

To, že k vzestupu na politickém žebříčku stačí změnit hubertus, není na politických prknech znamenajících český svět nic nového. Většinovému tuzemskému voliči stačí totiž hodně málo. Stačí pohlédnout na dress code většiny příslušníků politické elity národa. Nedbalá italská elegance a ležérnost spočívá podle nich v nedbale rozepnuté košili bez kravaty v saku, které, stejně jako košile pamatuje politikův maturitní ples či poslední myslivecký bál. Pánové totiž zapomínají, že košile George Clooneyho, v němž se vidí, jsou v cenách převyšujících celé jejich poslancoidní oblečení a její knoflíčky neohrožují pnutím přes pupek okolí na zdraví a životě. Hamáček coby politický fénix díky bundě a třem souvislým větám je jen důkazem, jak nám stačí málo.

Další, komu spadl kámen se srdce, je ministryně financí a královna sociálních sítí Alena Schillerová. Aniž by tentokrát špulila rtíky za snítkou chvojí či s hlavinkou na stranu rozkošně skloněnou k rámu zrcadla, oznámila, že na jednání vlády navrhne v novele zákona o státním rozpočtu zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard Kč. Jasně! A na to se napijem! A proč jen dvě stě miliard? Klidně tři sta, čtyři sta, však to z té holoty na daních vyrazíme zpátky!

Skutečnost, že ve státní kase po loňské tsunami předvolebních dárečků hučí meluzína, je známa každému, kdo zvládl trojčlenku a velkou násobilku. Vláda chce věc řešit i jinak než astronomickým navýšením rozpočtu. Celkem 8 900 tun hliníku, 1 400 tun zinku a stejné množství mědi. To jsou – resp. dosud byly – strategické zásoby kovů, pro které Správa státních hmotných rezerv hledá kupce bez ohledu na hrozbu, že na prodeji prodělá. Kontrola státních rezerv ale prý neproběhne, není čas!

Prodej má zásadní háček. Většina zásob pochází z let 2009 až 2012, kdy byly ceny výrazně vyšší než dnes. Hliník se v roce 2012 prodával za 42 tisíc Kč za tunu, zatímco v lednu 2020 byla cena 38 994 korun za tunu. U mědi za stejnou dobu spadla cena o 31 427 na tunu! Prodej by měl přifouknout zpátky do rozpočtu roztočené prachy z předvolebního mejdanu v hodnotě 600 milionů korun. „K prodeji jsme připravili strategické zásoby v hodnotě 650 milionů korun!“ říká předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr s tím, že si ale netroufne odhadnout skutečný zisk.

Prezident Miloš Zeman je kvůli pandemii „utěsněný“ v Lánech, kde se o něj stará speciální šestičlenný tým, dvě pečovatelky a kuchař. Politicky k němu má přístup jen kancléř. Povinností jsou prý ochranné pomůcky, rukavice, respirátor, které ale, jak jsme viděli, nemusí nosit prezident! (sic!) Po prolomení prezidentova bobříka mlčení a vyslechnutí jeho projevu se navíc nabízí úvaha, zda by k duševní ochraně národa neměl patřit k prezidentově zdravotnímu vybavení i roubík. Věhlasný rétor se totiž vyznamenal během sedmiminutového předtočeného (sic!) projevu hned několikrát. Zejména když varoval před panikou a hned v další větě připomněl, že: „…počet nakažených se výrazně zvýšil a v nejbližších dnech nelze vyloučit ani první smrtelné případy!“ Takže, hlavně klídek!

Sedm minut projevu se sice zdá vzhledem k situaci málo, ale i tak Zeman stačil během této krátké chvíle několik lidí urazit, vlézt do zadku Číňanům, vyzvat lid, aby nevěnoval pozornost médiím, a opozici, aby držela hubu. Krásná práce!

Za zmínku v jeho řeči stojí i ta část, v níž vyzval lid, aby se vyhnul dvěma extrémům. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády,” prohlásil Zeman. Měl na mysli herce, ředitele a majitele pražského Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, který 10. března vládu nařkl z likvidace tisíců malých firem a nepohodlných. Za svá slova se ale vzápětí omluvil! Stojí za připomínku, že před časem jakýsi tlučhuba hrubě urazil nežijící legendu české žurnalistiky, následně bývalého zaměstnance své kanceláře a vyzval k masakru novinářů, aniž by se do této chvíle omluvil, ač k tomu byl vyzván soudy. Pravda vítězí!

Titul Seznam Zprávy přinesl informaci, že brzy se národ dozví detaily nedávné tajné výpravy Mynáře a spol. do Pekingu. Na tajnou zprávu z tajné výpravy se těšíme tím víc, že ji přinese člověk pohybující se na Hradě řadu let bez bezpečnostní prověrky.

Zdá se, že po Rambáčkovi vystrkuje růžky další ptáček. Slova náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že by se měly zrušit slevové akce, poměrně ostře odmítl premiér Babiš s tím, že to není dobrý nápad, a dodal: „Já jsem mu víckrát říkal, ať je ve svých vyjádřeních zdrženlivý, aby lidi neděsil!” Bodejť! Za prvé byl Prymula instalován do funkce proto, aby případný průser odnesl on, a ne Babiš! Za druhé: slevové akce svedou dohromady množinu důchodců, která se tak může následně stát menšinou, což vyřeší nedostatek roušek a respirátorů pro nejvíce ohroženou skupinu obyvatel. Přeživším navíc slevové akce zavřou hubu, a proto ani pro ně nebude třeba roušky zajišťovat. Za třetí: od řízení paniky je tu vláda. A to se vyplatí!

Premiér po schůzce s prezidentem řekl, že Česko má díky Zemanovým vztahům přednostně materiál z Číny. Zapomněl dodat, že je to spíš díky Kellnerovým bankovkám, které podnikatel dokázal na rozdíl od eráru položit na stůl. Premiér a prezident se pak spolu vyfotili v rouškách. Babišova byla stylizována do podoby české vlajky. Lifestylová rouška prezidentova stylizovaná do podoby čínské vlajky je ve výrobě. A na to se napijem!

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.