Společná fotografie záhadného spolku Skull and Bones

Společná fotografie záhadného spolku Skull and Bones Zdroj: Wikimedia

Lebka a kosti: Konspirační teorie nebo prestižní klub napojený na CIA?

Tajemný spolek Skull and Bones patří vedle iluminátů, svobodných zednářů a templářů k oblíbeným námětům konspiračních teoretiků i historickým „vysvětlivkám pod čarou“. Kromě neúspěšné invaze do Zátoky sviní v roce 1961 bývá jejich tajné činnosti přisuzováno mnohem víc.

Údajný vznik asociace je spojován s rokem 1832 a se jménem Williama Huntingtona Russela. Ten se během svého pobytu v Německu inspiroval jistou okultní společností vycházející z filozofie Friedricha Hegela. Spolu s Alphonzem Taftem, budoucím ministrem války a otcem prezidenta Williama Howarda Tafta, ji pak přenesl do prostředí univerzity Yale.

O vstupní kapitál elitní univerzitní sekty se tehdy postarala Russelova rodina, která vlastnila firmu Russel and Company a kromě jiného dovážela indické a turecké opium do Číny. Zatímco čínská vláda se tehdy zoufale snažila opium ve své zemi zakázat, dovážející státy se svého práva na obchodování s narkotikem nechtěly vzdát, což vedlo k tzv. opiovým válkám.

Skull and Bones se tvářil jako klasický studentský spolek sdružující rozmazlené intelektuály prahnoucí po večírcích a zábavě. Zblízka bylo ale zřejmé, že jde o úplně jinou asociaci. Setkávali se tu privilegovaní mladí muži odhodlaní vládnout světu. A vzhledem k tomu, že mezi „bonesmany“ figurovala celá řada amerických senátorů, vrchních soudců, ředitelů bank, CIA a hlavně prezidentů, jako William H. Taft, George H. Bush a jeho syn George W. Bush, je zřejmé, že se jim to dařilo.

Patriarchové proti barbarům

Každý rok přijal tajný spolek v Yale pouhých 15 nováčků. Jejich jména byla zveřejňována ve studentském časopise Yale Rumpus, avšak to, co se během jejich pravidelných setkání za zavřenými dveřmi dělo, bylo přísně utajováno. Zasvěcenci se označovali za patriarchy, noví členové byli rytíři a všichni zbylí „venku“ barbaři. A právě jistým barbarům se v roce 1876 podařilo do jejich tajné budovy bez oken vniknout a trochu se v ní porozhlédnout.

Hovořilo se o místnosti označené číslem 322, ve které byla stěna pokryta tabulkami s čísly 322. Jejich význam se dodnes nepodařilo zcela objasnit. Časopis Yale Alumni poukazuje na populární teorii související s rokem 322 po Kristu, kdy zemřel Alexander Veliký. Jiné teorie odkazují na rok 322 př. n. l., tedy úmrtí řeckého řečníka Démosthena.

Úkolem každého nového člena prý dále bylo přinést poznávací značku s tímto mystickým číslem a na důkaz své odvahy získat a přinést lebku nějaké významné osobnosti.

Ačkoliv na veřejnost začaly prosakovat další praktiky a detaily iniciačních rituálů, které byly více či méně přitažené za vlasy, činnost klubu měla v minulém století značný vliv na politický a justiční americký systém. S jejich činností bývá dokonce spojována jedna velmi nešťastná událost v historii USA, neúspěšná invaze do Zátoky sviní v roce 1961. Za plánováním a financováním tohoto krvavého debaklu totiž stálo hned několik bonesmenů.

Dnes se o organizaci ví jen to, že stále ještě existuje, ale prochází řadou proměn a její exkluzivita neustále klesá. V posledních letech údajně odmítlo členství víc studentů, než kolik jich bylo přijato.