Zástupci afroamerického hnutí (zleva) Ralph Abernathy, Martin Luther King a Bayard Rustin.

Zástupci afroamerického hnutí (zleva) Ralph Abernathy, Martin Luther King a Bayard Rustin. Zdroj: ČTK

Vedl afroamerické hnutí, zatkli ho, protože byl gay. 33 let po své smrti konečně dostal milost

Příběh Bayarda Rustina, lídra hnutí za občanská práva z přelomu 50. a 60. let znovu ožívá. Skončil ve vězení ne kvůli protestům, které inicioval, ale proto, že byl gay. Guvernér Kalifornie jej na základě žádostí předsedů sexuálních a národnostích menšin po 67 letech omilostnil.

Cílem Afroamerického hnutí za občanská práva bylo ukončit rasovou segregaci a diskriminaci za pomoci nenásilných protestů. Bayard Rustin byl vedle Martina Luthera Kinga jednou z jeho nejvýraznějších osobností. Stál za zásadními událostmi té doby, včetně pochodu za práci a svobodu na Washington nebo bojkotu autobusové dopravy v Montgomery.

V roce 1953 byl v Kalifornii zatčen, avšak ne z důvodů politických nebo rasových, nýbrž pro svou sexuální orientaci. Sebrali ho přímo z auta, kde sdílel několik milostných chvilek s jiným mužem. Byl odsouzen na dva měsíce za špatnou morálku, a nálepka kriminálníka mu už na čele zůstala viset po celý zbytek života.

Kvůli diskriminačním zákonům se dostal na seznam sexuálních násilníků a s vidinou dobré práce, uznání nebo zkrátka normálního života se mohl navždy rozloučit. Zemřel v roce 1987 během humanitární mise na Haiti.

Bayard Rustin se provinil tím, že se miloval s jiným mužem. Nyní, 33 let po své smrti byl tohoto nesmyslného obvinění zproštěn. Kalifornský guvernér Gavin Newson uznal, že v minulosti došlo k závažné chybě a záznam o sexuálním násilí vymazal z jeho rejstříků. „Pan Rustin byl kriminalizován kvůli stigmatizaci, zaujatosti a nevědomosti té doby,“ uvedl guvernér Newson. „Aktem jeho omilostnění uznávám nejen to, že jeho obvinění a odsouzení bylo nespravedlivé, ale také to, že jeho političtí oponenti tohoto případu využili, aby podkopali všechno, na čem on i jeho spolupracovníci tvrdě pracovali,“ dodal.

Ačkoli Barack Obama udělil Rustinovi prezidentskou medaili za svobodu už v roce 2013, ve srovnání se svými vrstevníky hnutí za občanská práva zůstává stále ve stínu. Někteří akademici tvrdí, že je to z důvodu rostoucí homofobie dnešní doby.