Video placeholde

Vácha: Původní člověk je černoch a rasy neexistují, rasistům to tlučte do hlavy, jediná chyba nás může vyhubit

Evoluční biolog, přírodovědec a římskokatolický kněz Marek Orko Vácha má dobrou zprávu. Rasismus je mrtvý, je to nesmysl, tvrdí. Věda totiž prokázala, že kořeny všech lidí sahají do jedné oblasti Afriky, takže ten originální člověk je černoch a bílá kůže je mutace. Stav světa ale i tak Váchu trápí. Boha podle něj nahradily běsy a budoucnost nemusí být růžová. Kardinál Duka se přitom prý snaží o dobro.

Skinheadům to zdůrazňujte, všichni jsme příbuzní a pod kůží jsme stejní, říká Vácha. Rasismus je podle něj sociologický konstrukt, který je spíš zneužíván. Zkoumání genomu se ale extrémně zlevnilo a Vácha varuje před genetickým výzkumem populací a jejich vlastností. Populističtí politici by to totiž mohli zneužít. Zmiňuje Maory a jejich tendenci k agresivitě.

Častá lež se teď vydává za názor a tlačí se do médií, argumentuje se vyvážeností, upozorňuje Vácha. Ve společnosti, která je na úrovni, by podle něj lež znamenala konec kariéry politika, ale to se u nás neděje. Jsou tu prý i státy, které jsou na lži založené, mluví přitom o dnešním Rusku. Svoboda není podle Váchy vybojovaná, musí se každý den hlídat.

Všichni vědí, že se s planetou něco děje a že ty věci jsou nesmírně složité, ale pravda není uprostřed, říká Vácha. Lidé by podle něj měli dělat vše pro to, aby globální teplota nestoupala. Ale nesmí se prý jít do extrému. Zdůrazňuje, že jediná chyba může vést k tomu, že lidstvo vyhyne. Je přitom dobře, že zkoušíme najít řešení, i když jsou někdy chybná.

Jaké běsy nahradily Boha a jak se projevují? V čem se i kardinál Duka snaží o dobro a v jakém stavu je církev? Jak by mohly být zneužity genetické informace o populacích? A jaký je dnes úkol člověka?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>