Video placeholde

Halík: Modlím se za Zemana, je na tom opravdu špatně. Patřím k elitě a nemůžu mlčet, ocenili mě víc než Gotta

Katolický kněz a vysokoškolský profesor Tomáš Halík získal v zahraničí další významné ocenění. Od německého prezidenta obdržel Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu SRN. Říká, že jde o potvrzení toho, že si ho ve světě váží a že jeho hlas sílí. V rozhovoru popisuje, proč má potřebu kriticky mluvit o dění v Česku, třeba po smrti Karla Gotta. Cítí to jako svou povinnost, je prý elitou vlivu.

Bůh nám ukázal dvě zrcadla, ve kterých se poznáme, říká o smrti Karla Gotta a Vlasty Chramostové Tomáš Halík. Gott byl podle něj bavič národa za cenu kompromisů a Chramostová byla svědomím národa. Tvrdí, že lidi z komunistického disentu jsou dnes společností nenávidění, protože jsou pro ni špatným svědomím. Dnešní Česko a jeho špičky hodnotí ostře a mluví o neonormalizačním režimu.

Podobně kriticky Tomáš Halík vidí i prezidenta Zemana. Slyší od něj stále víc hospodské frky a napadání lidí, ne státnická slova a vize. Zároveň ale míní, že už je čas hledat jeho nástupce. Říká, že zjevně už je na tom špatně, je nemocný, a proto se za něj musí modlit. Sám o prezidentství nestojí, teď už by to pro něj byl krok zpátky. Možné kandidáty ale má a mluví s nimi. Příští hlava státu by podle Halíka měla být žena podobná slovenské prezidentce Čaputové.

Homosexualita v církvi je velký problém, tvrdí Tomáš Halík. Největší kritici homosexuálů jsou podle něj často homosexuálové a ti, kteří se se svojí sexuální orientací nevyrovnali. Ve zpovědi se mu svěřilo mnoho obětí sexuálního obtěžování, které odmítl kardinál Duka. Ti lidé prý chtějí, aby jim církev podala ruku.

V čem Tomáš Halík navazuje na myšlenky papeže Františka? Jakou roli by dnes měla církev hrát? Proč vlastně mluví tak kriticky o dnešku, i když ví, že bude kritizován? Není to elitářství? Proč si myslí, že prezident Zeman je na tom teď už opravdu špatně? A v čem reprezentuje Česko v zahraničí lépe než současná hlava státu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>