Video placeholde

Zeman a Babiš jsou mi odporní, problém je ale v lidech, zůstali tu nevzdělaní prudiči, říká Fiala z Mňágy

Mňága a žďorp. Kapela, která pro hodně lidí definovala devadesátá léta. Pro jejího frontmana to byla doba nadšení. Za komunismu se střetával s režimem i StB a dostával „po hubě“. Vzpomíná na nesvobodu, kterou by si teď podle něj potřebovali někteří Češi znovu zažít. O politicích mluví ostře, ale zároveň si drží nadhled. Na dnešek se dívá pozitivně, prý se máme vlastně hrozně dobře. Možná až příliš. Pozitiva je ale z Petra Fialy cítit a on je chce taky šířit, třeba i na novém albu Třecí plochy.

Hráli jsme zadarmo, párkrát jsem byl na výslechu, někdo vyletěl ze školy, říká o fungování v komunismu Fiala. Lidé tomu nechtějí věřit, někteří by si to přitom potřebovali vyzkoušet a na dnešek by se pak dívali jinak. Sametová revoluce pro něj byl životní zlom. Nevěřil totiž, že komunismus padne. A v devadesátých letech to bylo super, protože v nic velkého nedoufal.

Nenapadlo mě, že se tolik lidí začne chovat jako pitomci, popisuje své zážitky z porevoluční doby Petr Fiala. Marasmus, ve kterém jsme teď, začal vznikat už tehdy, ale problém je podle něj v lidech. Zůstali tady nevzdělaní zpruzenci, kteří udržují zdání, že je dnes všechno špatně. Doba je ale podle Fialy dobrá, sám se snaží politiku spíš ignorovat a nebere ji vážně. Babiš i Zeman jsou mu ale odporní.

Podle Fialy se v Česku mají lidé neuvěřitelně dobře. Možnosti tu podle něj jsou a zbytek je na nich, to říká i v souvislosti se situací v chudších regionech. Tvrdí, že komunisti nás vychovávali k nesvéprávnosti a to se tu drží. Milion členů KSČ prý nezmizelo, jsou tu pořád a své děti vedou k nespokojenosti.

Je hudba pro Petra Fialu osobní, je to něco jako jeho zpověď? Je depkař? Jak se Mňága dostala k modernějšímu zvuku a o čem je nové album? Hrála by někdy pro politiky? A jak si Fiala držel nadhled a odstup a v čem vidí dobro?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>