Video placeholde

Drda: Babiš byl prominentní kádr, spolupráce s StB patřila k jeho životu. Po revoluci se i mlátičkám žije líp

Na počátku 90. let tu bylo úplné nepochopení toho, co byl totalitní režim, říká dokumentarista Adam Drda, spoluautor Příběhů 20. století. V nové sérii, kterou uvede Česká televize, se zaměřuje na to, jak různým lidem změnil život listopad 1989. Není pravda, že se nestalo nic zásadního, tvrdí Drda a vyvrací taky spiklenecké teorie.

Je vidět, že po roce 1989 se lidem žilo nesrovnatelně líp, i pohraničníkům a mlátičkám, míní Drda. I jejich příběhy seriál zachycuje. Tzv. mlátičky podle něj věděly, že to, co dělaly, bylo špatné, ale nechtějí to přiznat. Drda nechápe proč, jejich příběhy v rozhovoru detailně popisuje a rozhodně nejsou černobílé. Pohraničníci při popisování minulosti podle Drdy lžou a vymýšlejí si. Každá skupina má určité způsoby, jak se s minulostí vyrovnat.

Najednou teď nevadí, že se někdo chová amorálně nebo jako prezident Zeman, protože spousta lidí se za komunismu chovala podobně, tvrdí Drda. Česko se podle něj nevyrovnalo s minulostí, chybí dělící čára mezi dobrem a zlem. Komunistická strana prý měla být postavena mimo zákon. Nevymřela totiž a má teď strašný vliv.

Andrej Babiš byl podle Drdy prominentní kádr, k jehož životu a práci spolupráce s StB patřila. Byl navíc šikovnější než jeho kolegové z Podniku zahraničního obchodu, a proto uspěl. S nástupem Babiše a Zemana se prý začali vracet lidé zkompromitovaní minulým režimem, Drda zmiňuje radního Českého rozhlasu Krůtu. Prezident taky zkompromitované lidi vyznamenává.

Jak Adam Drda vysvětluje popularitu prezidenta a premiéra? Proč se měli lidé proti premiérovi víc bouřit? Uspěli lidé z Podniku zahraničního obchodu díky větší připravenosti na nový režim? A kdo se s jeho změnou vyrovnal nejlépe?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>