Video placeholde

Válková: Vstup do KSČ byla chyba, ale nemusím se stydět. Pro dobrou věc vítám i podporu Okamury

Lidským právům jsem se věnovala vždy, říká poslankyně, bývalá ministryně spravedlnosti a taky zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková. I za komunismu, i když ne tak statečně, jako disidenti. Vstup do KSČ prý jistě nebylo správné rozhodnutí, za svou činnost se ale nemusí stydět. K chování prezidenta Zemana teď říká, že je v rámci Ústavy a uvážlivé. Obžaloba premiéra Babiše by pro ní nebyla příjemná.

Poslankyně tvrdí, že měla i problémy vycestovat na Zapád v době po podepisování anticharty. Jestli ji sama podepsala si přitom nepamatuje. Při vstupu do KSČ si neuvědomovala všechny okolnosti a i za minulého režimu se věnovala lidským právům. Kritika mířená tímto směrem v době jejího jmenování do postu zmocněnkyně se jí proto dotkla.

Válková stále má KSČM za demokratickou stranu a její podpora vládě jí nevadí. Vítá i podporu ze strany Tomia Okamury a jeho SPD, pokud jde o podle ní dobré věci. Některé Okamurovy výroky, třeba na adresu Romů, jí ale vadí.

Česko v ústavní krizi vůbec není, říká Válková. Miloš Zeman se podle ní chová ústavně konformně, a kompetenční žaloba není na místě. Ústava podle ní prezidentovi neříká, kdy má ministra odvolat, a Zemanovi dává čas do konce prázdnin.

Poslankyně taky v rozhovoru vysvětluje svoje slova o možném zastavení stíhání premiéra. Má informace, podle kterých bude obžaloba obtížná, ale je vázaná mlčenlivostí. Zároveň ale dodává, že neví, o co byl spis v posledních měsících doplněn. Pokud by obžaloba padla, bylo by to prý nepříjemné, a bylo by na premiérovi a médiích, aby to občanům vysvětlili.

Proč by mělo Česko ratifikovat istanbulskou úmluvu? Jak chce Helena Válková lidem vysvětlit, o co v ní opravdu jde? Jaké jsou její priority v úřadu zmocněnkyně? A čí lidská práva chce hlavně hájit? To se dozvíte ve zbytku rozhovoru.

Helena Válková opakovaně říká, že jsme se nedrželi domluvených témat. Přiložený mail, o kterém se v rozhovoru také mluví, dokazuje, že to tak nebylo.

Email poslankyni Heleně VálkovéEmail poslankyni Heleně Válkové|Čestmír Strakatý

 Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>