Video placeholde

Chci od Babiše vysvětlení, možná skončím v ANO i v politice, červené linie mám jasné, říká primátor Macura

Nesouhlasí s programem hnutí ANO do evropských voleb a čím dál víc se s ním rozchází programově. Ostravský primátor Tomáš Macura připouští konec v hnutí i v politice. Vadí mu řada věcí, hlavní je ale změna elektorátu ANO a tím i jeho politiky. Štve ho, že lidé demonstrují i proti němu, a zdůrazňuje, že s demonstranty by měl Andrej Babiš mluvit.

Macurovy červené linie jsou pevně dané, a když budou překročené, skončí. Zmiňuje spolupráci s SPD, postoj hnutí ANO k EU i Babišovy dohody s prezidentem Zemanem. Změny na ministerstvech se nechce dozvídat z novin. Vadila mu taky kampaň ANO před volbami do Evropského parlamentu. S programem nesouhlasil a ani pro něj nehlasoval. Říká, že předvolební slogany byly už za hranou.

Premiér by neměl říkat, že neodejde, pokud bude obžalován, míní Macura. I obžaloba v kauze Čapí hnízdo by mohla být věcí, která ho nasměruje z politiky. Hnutí by podle něj mělo zvážit, jestli v takovém případě nebude na místě změna předsedy a premiéra. Macura vidí v ANO možné Babišovy nástupce.

Primátor chce od Babiše slyšet vysvětlení některých věcí, které ho trápí. Tvrdí, že je třeba vyhovět požadavku ČSSD na odvolání ministra Staňka, pokud tedy chce ANO mít nějaký koaliční potenciál. Není spokojený některými s kroky, které vláda i kvůli ČSSD dělá. Jde hlavně o sociální oblast. Se svojí snahou ovlivnit směřování hnutí ANO prostřednictvím ideové konference prý uspěl jen zčásti.

V čem s premiérem Babišem Tomáš Macura hrubě nesouhlasí? Stojí za předsedou hnutí ANO? S jakými pocity sledoval velkou demonstrace na Letné? Co chce ještě v Ostravě dokázat? A proč bude potřeba lidi přesvědčit, že se jim líbí plánovaná koncertní síň?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>