Video placeholde

Stojíme za Babišem jako jeden muž, nikdo jiný by to neunesl. Demonstrace jsou teď sexy, říká šéf sněmovny

Přiznat, že volíte ANO, už je skoro jako coming out. Myslí si to předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a dodává, že rozdělení společnosti už zasáhlo i jeho blízké přátele. Tvrdí, že demonstrace jsou teď sexy a že se díky nim hnutí ANO semklo za Andrejem Babišem. Zdůrazňuje nutnost dialogu, na demonstrace ale sám nepřijde a chápe, proč s jejich organizátory nechce premiér mluvit.

Podle Vondráčka Babiš zvládá tlak, který je na něj veden, díky své zarputilosti, nikdo jiný by ho neunesl. Sám na sobě pozoruje radikalizaci, i když se prý snaží být nestranný. Říká, že pro demonstrace není důvod, že jsou zaměřené osobně proti premiérovi a že chodit na ně je moderní. Nevidí snahu vést dialog. I své nejbližší prý už musí přesvědčovat a vysvětluje jim, o co okolo Andreje Babiše jde.

Předseda sněmovny tvrdí, že ve vrcholné politice je těžké hlídat si každé slovo. Tak vysvětluje některé výroky premiéra, prý je jeho přirozená reakce nejdřív se naježit. Jde o temperament. Poslanecký klub prý drží díky vnějšímu tlaku pohromadě a stojí za Babišem. Ten podle Vondráčka tlak na úředníky ve věci auditů nevyvíjí.

Podle Vondráčka ministryni spravedlnosti Benešovou není teď vůbec za co kritizovat. Věří, že systém funguje, zároveň v kauze Andreje Babiše zdůrazňuje presumpci neviny. Každý má prý právo se očistit a opozici jde o to, dostat premiéra z politiky. Žádost o zastavení trestního stíhání i obžaloba jsou prý normální součástí procesu.

Měl by premiér Babiš ustoupit do pozadí? Kdo rozděluje Česko a jak se to projevuje i v okolí Radka Vondráčka? Má smysl mluvit s demonstranty? A co se stane, až bude Babiš obžalován?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>