Video placeholde

Benda: Zeman už neprohraje a může všechno, to mě děsí. Zrušme přímou volbu, další prezident nebude lepší

Hlavni nebezpečí pro Česko? Podle poslance Marka Benda to je Andrej Babiš, všechno ostatní okolo něj je podružné. Prezident Zeman ale teď premiéra drží pod krkem a dělá si, co chce. Benda je proto pro zrušení přímé volby prezidenta a návratu k té nepřímé. Další prezident totiž nebude lepší.

Přímá volba vyhrotila souboj ve společnosti a je na místě Ústavu změnit. Ve státě jsou teď dvě legitimity, parlamentní a prezidentská, které se střetávají, a s tím souvisí i současná ústavní krize kolem odvolávání ministra kultury. Zeman si z pravidel dělá trhací kalendář, tvrdí Benda. Dalších let se děsí, prezident totiž řekl, že už neprohraje.

Prezident s premiérem si podle Bendy dělají legraci z ČSSD, která i tak pro vládu hlasuje. Opozice prý nabízí alternativu, a de facto už Babiše opakovaně ve volbách porazila. Benda říká, že jejím lídrem by měla být ODS. Je pro spojování, ale to se musí nejdřív odpracovat. Na Letné byla třetina demonstrantů z řad voličů ODS.

Bendu šokovala slova Marie Benešová, která ve sněmovně pronesla, že zná své kritiky z odposlechů. Překvapilo ho, že nevyvolala silnější reakci, před pár lety by prý nutně vedla k její rezignaci. Legálně se podle Bendy k odposlechům dostat nemohla a ona věta je neuvěřitelná. Možná šlo o bonmot, který ale Benešová nedomyslela.

Jak teď stát zvyšuje svoji moc? Proč se Marek Benda cítil při hlasování o nedůvěře vlády smutně? Proč by bylo dobře vrátit se k nepřímé volbě prezidenta, a nebyl by to krok zpátky? A co očekávat od Miloše Zemana v dalších letech?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>