Video placeholde

Vondra: Lili na mě kýble špíny, návrat je satisfakce. EU páchá sebevraždu, invazi migrantů jsme viděli denně

Radost a zadostiučinění po kýblech špíny. Alexandr Vondra přiznává, že úspěch v eurovolbách je příjemný. Z vlády Petra Nečase odcházel kvůli kauzám, teď se vrací jako skokan kandidátky ODS. Evropa podle něj musí táhnout za jeden provaz s USA. Hrozby, které před ní stojí, sama nezvládne. Teď stojí na křižovatce, a pokud se neprobudí, spáchá sebevraždu.

Spojenectví USA a Evropy je podle Vondry ohrožené, kvůli výdajům na obranu i obchodnímu deficitu. Příští komise by měla hledat cestu, jak tohle zlepšit, třeba i prostřednictvím dohod "něco za něco". Říká, že odmítnutí amerického radaru Českem byla hrubá chyba, byli jsme prý hloupí. Teď by to už zadarmo nebylo.

Vondra tvrdí, že EU je fantastický prostor. Češi nikdy nevystoupí, byl by to nesmysl. Budou ji ale stále kritizovat. Problémy tu ale jsou, a ne malé. Integrace postupuje příliš rychle a diskurz ovládá levičácká agenda. Vondra varuje před tím, kam by tento trend mohl vést. Krizí jsme totiž prodělali několik a další se možná blíží. Elity jsou taky odtržené od smýšlení normálních lidí. To chce prý sám měnit.

Vondra taky připouští, že někteří politici, kteří se propojovali s šíbry, skutečně "stvořili Babiše". Ten ale není řešení, je to jen nahrazení šíbrů jedním megašíbrem. Podle Vondry už Babiš padá a jeho návrat do byznysu nebude jednoduchý. Ten je totiž postavený na dotacích. Celá věc se ale musí vyřešit u voleb, na náměstích se nerozhodne.

Proč brání Alexandr Vondra Maďarsko a Polsko a jakou roli v tom hraje jeho konzervatismus? Skutečně jsme v Evropě viděli invazi migrantů? Proč je lepší nestrašit Andreje Babiše jeho koncem v politice? A jaká je Vondrova budoucnost v politice?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>

Podrobnou analýzu voleb najdete v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 22/2019Reflex 22/2019|Archív