Video placeholde

Kocáb: Chartu jsem nepodepsal a teď toho lituji, většina lidí demokracii nechtěla, díky Gottovi to tu přežili

V Česku vidíme prvky normalizace, Babišova média jsou plně ovládnutá, už se bojí i v těch veřejnoprávních, říká hudebník a politik Michael Kocáb. Je na ně podle něj velký tlak, i přes politické obsazování rad. Tvrdí, že visegrádská čtyřka by se měla zrušit a že premiér jako bývalý komunista jejím prostřednictvím znovu spojuje Sovětský svaz. V rozhovoru taky otevřeně vzpomíná na praktiky StB a porevoluční dobu.

Lituju, že jsem nepodepsal Chartu 77, ležela u nás na stole, říká Kocáb. StB se nebál, i když si zažil zákaz vystupování, výslechy i tajné natáčení koncertů. Těm, kteří podepsali Antichartu, to prý vyčítal a kritizoval je, ale vždy je potřeba dívat se na celý život a dílo člověka. Díky Karlu Gottovi podle Kocába lidé přežili normalizaci.

Kocáb se obává, že kdyby v roce 1989 proběhlo referendum, většina lidí by si demokracii nevybrala. Popisuje, jak probíhala jednání s komunisty a co byly největší chyby, které pak politici udělali. Komunisti podle něj ovládli ekonomiku, klíčovou roli přitom sehrál Prognostický ústav. Problém ale prý byli taky komunisti třeba na soudech, kteří tam často jsou dodnes.

Kocáb tvrdí, že visegrádská čtyřka, tedy spolupráce Polska, Maďarska, Česka a Slovenska, by měla skončit. Rozmlouval jeho plánování prý už Václavu Havlovi. Je to podle něj skupina, která škodí Evropské unii a ve výsledku nás může dovést do područí Ruska.

Je na místě mluvit o ovládnutí médií v Česku a strachu z politického tlaku? Jak se Michael Kocáb dívá na Antichartu a proč je podle něj špatně odsuzovat Karla Gotta? Proč podle něj většina lidí v roce 1989 demokracii nechtěla? A jak se to podepisuje na dnešku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>