Video placeholde

Jan Ruml: Smrt Gotta politici zneužili, Chramostová je na pohřbu nechtěla. Klaus si vyznamenání nezaslouží

Vlasta Chramostová byla tvrdohlavá, statečná a do poslední chvíle nesmírně duševně čilá, říká disident, chartista a politik Jan Ruml, kterého s herečkou pojilo blízké přátelství. Mluvil s ní ještě těsně před smrtí. Přála si pohřeb v Národním divadle s černou vlajkou a bez politiků. Podle Rumla je všechny svým příkladem převyšovala. Zejména smrt Karla Gotta přitom prý zneužili

Málokomu se podařilo mluvit o svých selháních tak jako Vlastě Chramostové, to poučení byla její největší statečnost, míní Jan Ruml. Souhlasí s předsedou Ústavního soudu Rychetským, že by si pohřeb se státními poctami zasloužila, i když by si ho možná vlastně nepřála. Ona a Karel Gott vedli podle Rumla za komunismu úplně jiné životy. Podpis anticharty podle něj byl velké selhání, signatáři měli být statečnější.

Ruml v rozhovoru vzpomíná na porevoluční dobu. Nepamatuje prý nikoho, kdo by se chtěl na politice obohatit. Zásadní chyba podle něj ale byla privatizace, která zanechala v lidech hořkost, taky se ale nenaplnila jejich další velká očekávání a politici je zklamali. I kvůli privatizaci, respektive amnestii, která prý omilostnila řadu podvodníků, si podle Rumla Václav Klaus nezaslouží prezidentské vyznamenání a neměl by ho dostat.

Havel byl pro mě takovým vzorem, že mu odpustím řadu chyb a hloupostí, které udělal, říká Ruml, i když přiznává, že je bývalý prezident idealizovanou postavou. Nastolil tady prý přísná kritéria pro chování lidí, která polovina lidí nedokáže naplnit. V Česku podle Rumla chybí kritický rozum a elity, v politice je nevidí vůbec.

Jaké byly poslední dny Vlasty Chramostové? Čím převyšovala všechny dnešní politiky? Jak politici zneužívají smrt slavných lidí? Je část Čechů skutečně pasivní a nepřející? A co je podmínka pro lepší budoucnost Česka?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>