Němci se už tři roky učí o islámu z pivních podtácků

Němci se už tři roky učí o islámu z pivních podtácků Zdroj: Twitter/The Local Germany

Jaký byl vlastně Mohammed? Němci se to dozvídají z pivních podtácků, muslimové jsou rozčílení

Německý koncept, který se snaží zvýšit povědomí o islámu, se paradoxně dostal do křížku s muslimskou komunitou. Nezisková organizace Orient Network, která propaguje mezináboženskou toleranci, zahájila už před třemi lety projekt, který vzdělává Němce o islámu prostřednictvím pivních podtácků. Muslimskou komunitu však spojení jejich víry s konzumací alkoholu rozčílilo.

„Jaký byl Mohammed?“ a „Jak je to s muslimy a vepřovým?“ ptají se třeba podtácky, na které můžete narazit v některých hospodách po celém Německu, když si objednáte orosený mok. Tyto otázky mají přispět k lepšímu pochopení čím dál častějšího náboženství v Německu, potažmo v celé Evropě. Na druhé straně podtácku je pak QR kód a odkaz na odpověď. Otázky jsou v regionálních dialektech té které německé oblasti.

Má se jednat o témata, na která jsou muslimové tázáni nejčastěji. Na jejich formulaci se podíleli sami muslimové a schválila je Ústřední rada muslimů v Německu. Projekt fungoval po dobu tří let relativně bez problému, než se nedávno podtácky dostaly i do města Maintal poblíž Frankfurtu. Místním muslimům se nelíbí, že jejich náboženství, které zakazuje alkohol, je s ním prostřednictvím konzumace piva spojováno.

„Měli vyrobit pohlednice nebo otázky umístit do autobusů. Proč musí být zrovna v hospodách?“ ptá se šéf místního poradního výboru pro cizince Salih Tasdirek. Organizace Orient Network se brání tím, že je sice pochopitelné spojovat si pivní podtácky s alkoholem, neznamená to však, že si s ním budou lidé automaticky spojovat islám jen proto, že jsou na nich otázky o něm. Město i organizace se shodují, že pouze chtěly rozpoutat diskusi o aktuálním společenském problému.

Islám je v současnosti nejrychleji rostoucím náboženstvím v Evropě. V Německu by měli muslimové podle průzkumů tvořit 7–10 % populace. V České republice je však situace diametrálně odlišná. Podle údajů z posledního sčítání lidu v roce 2011 se hovoří o 0,2 % muslimů. I když jsou údaje již osm let staré, radikální nárůst muslimské populace se nedá předpokládat.