Zbraň, kterou se zabil Vincent van Gogh, se bude dražit.

Zbraň, kterou se zabil Vincent van Gogh, se bude dražit. Zdroj: AUCTIONART/DROUOT

Revolver, kterým se zabil Vincent van Gogh, jde do aukce. Vyvolávací cena je milion korun

Kapesní revolver ráže 7 milimetrů, oprýskaný lety i pohnutou historií, bude možné zakoupit ve speciální dražbě. Zbraň byla nalezena v šedesátých letech v domě, kde trávil své poslední chvíle věhlasný malíř Vincent van Gogh. Ne nadarmo se zbrani říká nejslavnější revolver v historii umění. Právě tímto sedmimilimetrovým revolverem se totiž zřejmě nizozemský malíř postřelil a na následky zranění později zemřel.

Dražba bude probíhat v jedné z předních pařížských aukčních síní 19. června tohoto roku. Odhaduje se, že její budoucí majitel za ni zaplatí mnohem více, než je vyvolávací cena. Tu aukční síň stanovila na 45 tisíc amerických dolarů, tedy více než milion korun.

Zbraň našel v roce 1965 na svém poli majitel usedlosti ve vesnici Auvers-sur-Oise, která se nachází severně od Paříže. 27. července 1890 se totiž postřelil touto zbraní do hrudníku a o dva dny později svému zranění podlehl.

Malíř, který patří k nejvýraznějším osobnostem výtvarného umění, již na sklonku života trpěl hlubokými depresemi. Sám nastoupil na psychiatrickou léčbu do léčebny a po propuštění vyhledal další lékaře. Ani to mu však od těžké nemoci nepomohlo.

Sebevražda, nebo ne?

Revolver, kterým se van Gogh pravděpodobně zastřelil, byl dlouhá léta v soukromých rukou. Poprvé jej mohla veřejnost spatřit na výstavě s příznačným názvem Na hranici šílenství ve van Goghově muzeu v Amsterodamu až v roce 2016. Právě na této výstavě, jakož i v popisných částech stálé expozice muzea, byste se dozvěděli, že van Gogh spáchal sebevraždu.

Dlouhá léta se spekulovalo, zda tomu tak opravdu bylo. Jak uvádí například web časopisu Forbes, existovala spekulace, že střelbu spustili známí místní násilníci, kteří jej při jeho procházce po poli obtěžovali. Tato teorie se však nikdy nepotvrdila, domněnku však podpořil a do všeobecnější známosti dostal také životopisný film z loňského roku U brány věčnosti, který van Goghovu smrt jako sebevraždu nezobrazuje.

Vincent van Gogh je jeden z nejslavnějších malířů a pravděpodobně i jednou z nejznámějších postav nizozemské historie. Van Gogh vytvořil ve velmi krátkém časovém úseku deseti let zhruba 900 maleb a 1100 kreseb. Jeho dílo bylo za jeho života takřka neznámé, po jeho smrti ale začala jeho sláva rychle růst, krátce po sobě se uskutečnilo několik výstav ve světových metropolích. Dnes jeho díla patří k nejdráže prodávaným. Známý je také kvůli psychické nomoci, kvůli níž si mimo jiné uřízl ucho.