Tohle je špatný Hitler

Tohle je špatný Hitler Zdroj: flickr

Bude lepším starostou Hitler, nebo Lenin? Rozhodnou komunální volby

Jste už unavení z nadcházejících komunálních voleb a megalomanských slibů, které se sypou ze všech stran? Mnohem zábavnější předvolební kampaň si užívají občané peruánského města Yungar v Andách. Místní se v říjnu rozhodnou, jestli bude jejich starostou Lenin, anebo Hitler.

O primátorské křeslo se utkají Hitler Alba a Lennin Vladimir Rodriguez. Alba se svého jména, které může v našich zeměpisných šířkách budit značně negativní konotace, rozhodl patřičně využít. Jeho kampaň překypuje hesly jako „Hitler se vrací“ nebo „Hitler s lidmi“.

Hitler Alba věří, že jeho jméno nebude hrát při rozhodování voličů roli. Ostatně stál v čele města už v letech 2011 až 2014. Jeho soupeř se ho přesto pokusil zdiskreditovat a znemožnit mu kandidaturu, avšak neúspěšně. „Jsem dobrý Hitler,“ tvrdí o sobě kandidát. Zdůrazňuje nesouhlas s činy Adolfa Hitlera a tvrdí, že bude usilovat o transparentní a férovou správu města.

Alba přiznal, že mu jeho otec pravděpodobně vybral jméno podle skutečného Hitlera, ale že zřejmě nevěděl vůbec nic o jeho činech. Když se Alba dozvěděl, kým Hitler byl, uvažoval o změně jména. Nakonec se s ním prý sžil.

Pro země Latinské Ameriky je typická obliba exoticky znějících a zároveň (chvalně či nechvalně) proslulých jmen. Důkazem není jen Albův sok, ale také ekvádorský prezident Lenín Moreno nebo mexický fotograf Sergio Lenin Ocampo Torres, který v souvislosti se svým jménem nerad vzpomíná na školní léta.