Sbírka - ilustrační foto

Sbírka - ilustrační foto Zdroj: Flickr

Diogenův syndrom aneb hromadění. Lidé jsou schopni sbírat úplně všechno v jakémkoliv množství

Možná znáte příběhy starých lidí, kteří doma hromadí odpadky a způsobují zápach po celých bytových domech. Jejich řady v posledních letech rozšiřují i mladí. Pojďte se podívat, co se stane, když se láska ke sbírkám dost zvrhne.

Chorobnému hromadění věcí se odborně říká Diogenův syndrom. Spouštěčem může být trauma, pocit osamění, zoufalství nebo i veliký stres. Psychologové upozorňují na mylnou představu, že takto postižení lidé mají nízké IQ. V 70 % je tomu právě naopak.

„Psychoterapie bývá často zdlouhavá. Neřešíme totiž primárně hromadění. To je vedlejším produktem stavu, ve kterém se pacient nachází. Hledáme spouštěče, řešíme vztahy v rodině, přijetí sebe sama a úlohu pacienta ve společnosti,“ říká psycholožka Liběna Králová.

Začíná to nenápadně. Každý by měl mít nějaké hobby, které mu dělá radost. Není to ještě tolik let, co bylo moderní sbírání známek nebo céček. Nebo pamatujete na kartičky se sportovci? Během jejich směňování se nejednou strhla mela.  Kdy ale nevinný koníček přeroste v něco, co se musí léčit?

Nejpodivnější sbírky

  1. Figuríny v životní velikosti – Bob Griffin s manželkou mají sbírku 240 figurín z výkladních skříní obchodů se spodním prádlem.

  2. Předkožky – ano, i to se dá sbírat a raději ani nechceme domýšlet, jaké má sběratel postupy k jejich získávání, nicméně jich už má přes 300 kusů.

  3. Panenky Barbie – Jian Yang ze Singapuru jich vlastní přes 6000. Se sbírkou začal ve 13 letech a specializuje se i na limitované kolekce. Hodnota sbírky přesahuje 300 tisíc dolarů.

  4. Láhve od mléka – možná si ještě pamatujete na skleněné lahve s fialovým, červeným nebo modrým víčkem. Malé mlékárny a farmáři v zahraničí je používají stále.  Paul Luke se musel přestěhovat z bytu do domu, aby měl kam uložit svých deset tisíc unikátních lahví.

  5. Použité kondomy – překvapivě je sbírá mladá Norka. Nejdříve se jí všichni smáli a pak jí je začali posílat. Už jich má ke dvěma tisícům. Má cíl dostat se k 10 000, a proto je i vykupuje. Platí 77 dolarů za kus, a když odesílatel přibalí i svoji fotografii, Tonje přidá navrch dalších 15.

  6. Pivní plechovky – největší sbírku plechovek od piva najdete v Americe v Indianě.  Kromě úplně první plechovky na světě z roku 1935 se majitel pyšní i speciálními limitovanými edicemi malých pivovarů.

To ale samozřejmě není všechno, sbírají se pytlíky na zvracení, hřebíky, hrací kostky, tarotové karty, dopravní kužele, vše, co má na sobě puntíky dalmatina, staré mobilní telefony a... chomáče chlupů vytažené z pupíku – majitelem této „exkluzívní kolekce“ je Graham Barker.

Největší známé případy hromadění:

  1. Milovnice koček svou zálibu dohnala do krajnosti. Neměla srdce se s nimi rozloučit, a proto kromě 150 živých měla i na 100 kousků v mrazáku. Trvalo osm let, než ji úředníci dostali na léčení a kočky do útulku.

  2. Láska ke krysám Glena z Kalifornie posedla tak, že po velkém psychickém vypětí v práci svou sbírku tří mazlíčků rozšířil na 2500! Později se jich musel zbavit i na nátlak sousedů. Důvodem ale byl i fakt, že ho v noci okusovaly, aby si z jeho vlasů a chlupů mohly postavit hnízdo.

  3. Knihy umí i zabít – o tom se přesvědčili bratři Homer a Langley. Zemřeli poté, co se na ně zřítily tisíce knih. Odklízení trvalo několik týdnů a policisté jich napočítali téměř 30 000 kusů.

Digitální hromadění

V současné době se rozmáhá nový fenomén – digitální hromadění.

Je možná bezpečnější v tom, že se jedná o nepořádek v počítači, který neohrožuje ostatní nájemníky domu, ale je stejně závažný. Takto postižený člověk si vytvoří závislost na předmětu, který jeho sbírku uchovává. V tomto případě je to počítač, nebo externí harddisk. Pokud se úložiště rozbije, sběratel často sahá k sebevraždě.