Sám v muzeu

Sám v muzeu Zdroj: AFP

Sám v muzeu. Holanďan vyhrál noc u Rembrandtovy Noční hlídky.

Holanďanu Stefanu Kasperovi se naskytla jedinečná příležitost. Zakoupil si v pořadí desátý milióntý lístek do amsterdamského Rijksmusea, které ukrývá největší poklady nizozemského umění a vyhrál tak kuriózní odměnu – noc u slavného Rembrandtova obrazu Noční hlídka. Rijksmuseum bylo znovu otevřeno po náročné rekonstrukci v roce 2013. Bizarní nápad věnovat v podstatě náhodnému návštěvníkovi noc v muzeu a natočit s ním u této příležitosti propagační video nepochybně přispěje k ještě větší návštěvnosti instituce.

Rijksmuseum navštívil učitel Stefan Kasper se svými studenty. Jako pravý patriot přijal zprávu o výhře s pořádnou dávkou nadšení. Vždyť Noční hlídka patří podle slov ředitele muzea Taco Dibbitse mezi holandské národní poklady.

Stefan Kasper se během noci strávené v muzeu mohl jeho prostorami nerušeně procházet a prozkoumat slavná díla, aniž by se musel proplétat mezi nekonečnými zástupy turistů. S některými obrazy si, jak je dnes dobrým zvykem, udělal selfie. Nehlídala jej při tom žádná ostraha, respektive, jak sám říká, „jestli tam byli, tak byli dobře schovaní“.

Kromě uměleckého zážitku pro něj muzeum však připravilo také jeden gastronomický. Šéfkuchař michelinské restaurace Rijks Kasperovi připravil k večeři speciální menu – gazpacho a hovězí líčka. Poté Kasper už ulehl do postele jen několik metrů od slavného obrazu. Zážitek komentoval slovy: „Objevil jsem postavy, kterých jsem si dřív nevšimnul. Jakoby přede mnou ožily. Byl to zážitek který si navždy uchovám v paměti.“

A co vy? Chtěli byste přenocovat pod Slovanskou epopejí Alfonse Muchy nebo třeba v rozlehlých palácích Louvru anebo vám představa potemnělých vylidněných muzeí připadá hororová?