Vězeň

Vězeň Zdroj: Profimedia.cz

Vězni by si v budoucnosti mohli odpykat 1000 let vězení za 8,5 hodiny

Moderní biotechnologie by se mohla v budoucnosti použít k oklamání vězňů, protože ti by mohli vnímat pomaleji čas. Myslí si to filozofka Rebecca Roacheová, která je vedoucí vědeckého týmu, který se zabývá dopadem technologií na transformaci myšlení trestaných lidí. Informace přinesl server businessinsider.com.

Doktorka Roacheová řekla magazínu Aeon, že by se v budoucnosti daly vyrobit látky, které by zkreslily vnímání času – prostě by ho zpomalily. “ Je zde celá řada psychoaktivních látek, které deformují lidské vnímání času. V budoucnosti by mohla být vyrobena pilulka nebo tekutina, která by čas zásadně zpomalila. Například mozek vězně by si myslel, že je ve věznici 1000 let.”

Jiný scénář pracuje s tím, že by se mohla lidská mysl nahrát do počítače a tam by se pak naopak výrazně zrychlila. “Pokud by mysl přemýšlela milionkrát rychleji, mohla by za 8,5 hodiny stihnout přemýšlet, jako kdyby myslela tisíc let. To by, samozřejmě, bylo pro daňové poplatníky mnohem levnější, než prodloužení délky života zločinců s cílem umožnit jim, aby byli ve vězení 1000 roků v reálném čase," říkají vědci.

“Je skutečně v pořádku někoho zavřít na dlouhá léta v jeho nejlepších letech, nebo je více humánní si pohrát s jeho mozkem a po 8,5 hodinách ho pustit na svobodu? Když se ptáme na tuto otázku je cílem se podívat na dnešní způsob trestání pohledem budoucnosti,“ tvrdí Roacheová.

Zda to ale není jen fantazírování některých vědců, zatím nevíme.