Titan Aerospace

Titan Aerospace Zdroj: ČTK

Facebook má prý zájem o výrobce bezpilotních solárních letadel

Sociální síť Facebook jedná o koupi společnosti Titan Aerospace, která vyrábí bezpilotní letadla na solární pohon. Letouny Titanu by mohly pomoci Facebooku v jeho plánu připojit k internetu i odlehlé části světa. Píše o tom technologický blog TechCrunch.

Blog se odvolává na informované zdroje, podle nichž by cena měla činit 60 milionů USD (1,2 miliardy Kč). Mluvčí Facebooku Tucker Bounds se ke zprávě odmítl vyjádřit s tím, že firma spekulace nekomentuje. Ke zprávě se podle agentury Reuters nevyjádřila ani společnost Titan. Projekt Facebooku nazvaný Internet.org si stanovil za cíl připojit k internetu obyvatele země v odlehlých částech Afriky a Asie, kteří nyní nemají přístup k internetu. Koupě firmy Titan by mu v tom mohla výrazně pomoci. Podobný plán má i Google, jehož projekt se nazývá Project Loon a jeho cílem je dostat internet do odlehlých oblastí za pomoci balonů na solární pohon.

Titan podle svých internetových stránek vyvíjí řadu solárních "atmosférických satelitů". Komerční provoz má začít v roce 2015. Bezpilotní letadla by měla létat ve výšce 20 kilometrů a mohou zůstat ve vzduchu až pět let. Rozpětí křídel mají 50 metrů, což je o něco méně než u letadel Boeing 777.