Projekt "Čtvrtý trimestr"

Projekt "Čtvrtý trimestr" Zdroj: Ashlee Wells Jackson

Projekt "Čtvrtý trimestr"
Projekt "Čtvrtý trimestr"
Projekt "Čtvrtý trimestr"
Projekt "Čtvrtý trimestr"
Projekt "Čtvrtý trimestr"
10
Fotogalerie

Jizvy a kila navíc: Tak ženy doopravdy vypadají po porodu. Může být i nedokonalost krásná?

Že dámy nemají nějakou dobu po porodu těla bez chybičky a gramu navíc, je úplně normální a běžná věc. Ne všechny se s tím ale dokážou smířit a své tělo vnímají jako zdeformované. Ashlee Wells Jackson se rozhodla takové ženy vyfotit, aby si uvědomily, že krása mateřství se nezrcadlí ve velikosti kalhot nebo břiše bez nějaké té malé jizvičky.

Dítě přinese do života spoustu změn. Jednou z nich je i ta, jakou nechá mateřství na ženském těle. Všechny dámy ale nejsou tak sebevědomé, aby přebytečná kila a pár ďolíčků celulitidy braly sportovně. Často se tak stává, že místo toho, aby se snažily postupně mouchy na svých tělech odstraňovat, začnou své tělo nenávidět.

Proto se Ashlee Wells Jackson rozhodla vytvořit sérii fotografií, na které by zdůraznila, co je na mateřství opravdu důležité a nádherné. „Každý den vidím na ulici krásné a inspirativní ženy, ale jsou zlomené, protože si myslí, že nejsou takové, jaké by podle společnosti měly být,“ řekla umělkyně pro huffinghtonpost.com. Vliv a očekávaní okolí jsou podle ní příčinou, proč ženy často propadají depresím.

Na jejích fotografiích jsou proto kojící matky a ženy objímající své děti jen ve spodním prádle, nebo úplně nahé. I když žádná z nich není bez chybičky, vypadají sebevědomě a spokojeně, což je pro autorku tím nejdůležitějším. Inspiraci měla podle svých slov Ashlee Wells Jackson hlavně v renesančním umění a ve vlastním traumatickém těhotenství. Proto je pro ni celý projekt velmi osobní a doufá, že pomocí této série dodá sebevědomí všem ženám, které o sobě pochybují. Zároveň chce také donutit širokou veřejnost přemýšlet o pravé podstatě krásy. Jak se líbí realistické zobrazení poporodní krásy vám?