Zatmění Slunce nad Texasem (14. 10. 2023).

Zatmění Slunce nad Texasem (14. 10. 2023). Zdroj: ČTK/AP/Eric Gay

Konspirátor Alex Jones
Podle Jonese vláda zneužije zatmění Slunce k odstranění Donalda Trumpa
Zatmění Slunce nad Texasem (14. 10. 2023).
Zatmění Slunce, 25. října 2022.
4
Fotogalerie

Blíží se zatmění Slunce, v USA roste panika. Konspirátoři mají opět žně a tvrdí, že vláda zavraždí Trumpa

V několika státech USA bude 8. dubna možné pozorovat plné zatmění Slunce. Toho se již chopily konspirační kanály a internetem se šíří apokalyptické předpovědi o událostech předpovězených v Bibli.

Zatmění Slunce je zajímavý, ne však výjimečný úkaz. Z různých částí naší planety ho můžete každý rok pozorovat 2krát až 5krát. Pokud byste ale chtěli zůstat na jednom místě a počkat si, mohli byste ho pozorovat zhruba jednou za 360 let. V dobách, kdy lidé necestovali, proto bylo zatmění velkou událostí. Potemnělé životadárné Slunce se považovalo za zlobu bohů, v lidech budilo úžas, bázeň a paniku. A stejné pocity lze pozorovat právě v těchto dnech v USA, kde má plné zatmění nastat 8. dubna.

Konspirační šílenství, ke kterému se přidávají tisíce dospělých občanů, ilustruje, v jakém mentálním a intelektuálním stavu se část obyvatel světové velmoci nachází. Jeho hlavní hlásnou troubou je samozřejmě Alex Jones. Jestli nevíte, kdo je to Alex Jones, tak je to pán, co na svém kanálu Infowars už 25 let střídavě šíří nejšílenější konspirační teorie a prodává pochybné potravinové doplňky. Svým posluchačům mimo jiné prozradil, že svět ovládají satanističtí ilumináti pojídající malé děti. Zjevil také pravdu o tom, že armáda USA vyvinula a použila bombu, která z lidí dělá homosexuály.

Zhruba každý druhý měsíc předpovídá III. světovou válku, zhroucení civilizace a vypuknutí rasových konfliktů (spouštěčem jednoho z nich měl být film Machette s Dannym Trejem). Jeho nekoherentní hulákání do mikrofonu z něj samozřejmě udělalo multimilionáře. Respektive – bývalého multimilionáře. Nedávno totiž musel vyhlásit bankrot, protože mu soud uložil vyplatit obří odškodné pozůstalým obětí střelby na základní škole ve městě Sandy Hook.

Jones začal hned po tragédii vykřikovat, že celá událost bylo divadlo zinscenované levicovými globalisty a má sloužit jako záminka k zabavování zbraní. Zašel dokonce tak daleko, že zveřejnil adresy rodin obětí. Jeho fanatičtí následovníci udělali rodičům zavražděných dětí ze života ještě větší peklo. Jeden z nich se dokonce vydal na hřbitov, kde byla jedna z obětí pochována, hrob pomočil a vyhrožoval, že rakev vykope a celému světu ukáže, že v ní leží figurína (což je tvrzení, které do světa pustil Jones).

Jonášovo zatmění

Kauza Sandy Hook dostala Jonese k soudu, a navíc mu bývalí majitelé Twitteru zrušili účet, protože nechtěli být spoluodpovědní za vykopávání hrobů zavražděných dětí. Dnes už Jonesovy pomatené lži může opět vstřebávat celý svět, protože mu Elon Musk účet obnovil, a zachránil tak svobodu slova. Co tedy šílený prorok předpověděl na 8. dubna?

Ve zhruba osmiminutovém videu se dozvíte, že letošní zatmění nebude jen tak obyčejné zatmění. Bude to kouzelné zatmění předpovězené v Bibli. Temné Slunce totiž podle pana Jonese a dalších konspirátorů přejde ve své pouti přes USA osmi městy, které se jmenují Nieveh. Nieveh bylo město ve staré Asýrii, kam podle Bible přišel prorok Jonáš a během zatmění Slunce vyzval jeho obyvatele, aby se káli a vrátili se k Bohu. Alex Jones z toho logicky vydedukoval, že letošní zatmění je boží poselství, které ale zneužije Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA. Pravděpodobně pro nastolení stanného práva nebo zavraždění Donalda Trumpa, což Alex Jones rovněž předpovídá přibližně dvakrát do měsíce.

Jak se zvěstuje apokalypsa

Pokud by konspirační bláboly pocházely jen od samotného Jonese, dalo by se nad nimi asi mávnout rukou. Žijeme ale bohužel v době, kdy se lhaní stalo lukrativním způsobem obživy, a tématu zatmění se chopily desítky dalších internetových proroků. Kromě citování Bible se zaměřují na zvěsti, že zatmění Slunce spustí obrovské zemětřesení, dá impuls k vypuknutí III. světové války a povede k jaderné katastrofě. Poslední tvrzení podporují argumentem, že do měst, které má přejít zatmělé Slunce, směřují elitní oddíly Národní gardy specializované na chemická, biologická, radiologická a jaderná nebezpečí.

Jak bývá u konspiračních teorií zvykem, v jejich jádru se skrývá zrnko pravdy. Zatmění slunce v USA opravdu přejde přes města jménem Nieveh. Ne však přes osm, ale jen přes dvě. I to by mohla být podivná náhoda, ne však v USA, kde se podle Bible pojmenovává kde co. Jestli biblické Nieveh zažilo během návštěvy Jonáše zatmění, je otázka stejně nezodpověditelná jako otázka, jestli kdy nějaký Jonáš vůbec existoval. Anebo proč by jeho putování mělo mít nějaký vztah s dneškem. Anebo proč bychom měli brát cokoliv v Bibli vážně.

I zprávy o elitním oddílu Národní gardy jsou založené na překroucené polopravdě. Pochází z článku z novin z McCurtain County v Oklahomě, který informoval, že oddíl bude při zatmění asistovat místním policistům. Nepožádali o to ale Sorosem placení agenti Nového světového řádu, nýbrž oklahomské úřady. Členové týmu jsou vyškolení záchranáři a specialisté na zvládání celé řady scénářů, které mohou nastat, když se do miniaturního městečka uprostřed pustiny sjede 100 tisíc pozorovatelů zatmění. Ze stejného důvodu místní úřady vyzvaly obyvatele, aby si nakoupili zásoby potravin, vody, pohonných hmot a základních domácích potřeb. Hlasatelé konspiračních teorií se výzvy chopili jako důkazu, že vláda ví o nastávajícím konci světa, vypuknutí třetí světové války, vyhlášení stanného práva, příletu mimozemšťanů a druhém příchodu Ježíše (můžete si vybrat, který scénář rezonuje s vaším přesvědčením). Alternativa, že úřady připomínají místním obyvatelům, že jim hordy turistů patrně vykoupí toaletní papír, je samozřejmě pravděpodobnější. Miliony zhlédnutí s ní ale na TikToku nenasbíráte.