Zdroj: Depositphotos.com

Republikáni volí prezidentského kandidáta. Bude se opakovat souboj Bidena s Trumpem?

Američané si svého lídra na další čtyři roky zvolí v listopadu, ještě předtím ale určí své kandidáty ve stranických primárkách. Ty jsou sportovní terminologií jakýmsi předkolem prezidentských voleb, už v nich se ale může leccos rozhodnout. Letos je svět zvědavý zejména na výběr Republikánské strany. Velkým favoritem je bývalý prezident Donald Trump, kterého zatím neoslabily ani soudní kauzy kvůli jeho roli při nepokojích po porážce před čtyřmi lety. Stranickou opozici proti němu šikuje už jen Nikky Haleyová. Primárky souběžně probíhají také u demokratů, letos však jde spíše o formalitu. Demokraté totiž takřka jistě vyšlou do boje znovu současného prezidenta Joea Bidena. Bude se opět opakovat souboj Bidena s Trumpem? O tom rozhodnou republikáni možná už brzy!

Volební primárky v USA jsou výběrem stranických kandidátů na prezidenta. Na rozdíl od evropských zemí, kde nominují své zástupce přímo strany, ve Spojených státech vybírají svého favorita její stoupenci.

První primárky už jsou za námi a zatím potvrdily dosavadní prognózy. V Iowě republikánům s nadpoloviční většinou hlasů dominoval Donald Trump. Druhý v pořadí Ron De Santis na něj ztratil bezmála 30 procent hlasů. Až na třetím místě pak skončila s 19 procenty Nikky Haleyová.

Jednoznačný výsledek hned na úvod následně pořádně očesal pole kandidátů. Z republikánského klání odstoupili například bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson, multimilionář Vivek Ramaswamy a především Ron De Santis. Podle The New York Times se tím završila „spektakulární imploze“ floridského guvernéra, který byl kdysi považován za kandidáta s největší šancí sesadit Trumpa z čela republikánského tábora. De Santis stejně jako většina ostatní neúspěšných kandidátů podpořil Trumpa.

Do dalších voleb tak v boji o republikánskou nominaci na prezidenta zůstali už jen dva kandidáti. Zvrátit nominaci Trumpa chce bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN Nikky Haleyová. Ani ona však zatím nedokázala narušit dosavadní pořádky. V New Hampshire prohrála o jedenáct procentních bodů a na začátku února pak neuspěla ani v Nevadě, přestože Trump se tam ani nezúčastnil. Podle Haleyové ale zatím není nic rozhodnuto. Zatím to však vypadá, že Trump bude mít více problémů se soudy než se svými stranickými odpůrci. Potvrzují to i aktuální průzkumy, podle nichž měl exprezident na začátku února podporu více než 73 procent republikánů.

Historie primárek v USA ovšem několik nečekaných zvratů pamatuje, hodně proto napoví další volební klání. V závěru měsíce by republikáni měly vybírat kandidáta v Jižní Karolíně a v Michiganu. V březnu jsou pak na programu například volby ve Washingtonu D. C., Idaho a zejména tzv. Superúterý 5. března, kdy budou voliči rozhodovat v celkem 15 státech najednou. Zvrátí ještě Nikky Haleyová nepříznivý průběh nebo se v listopadu po čtyřech letech opět utkají Donald Trump a Joe Biden? Vsadit si na to můžete u Fortuny. 

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.