Andreje Babiše naštvalo, že na Hradě při jednání o důchodové reformě nechali místo zástupců ANO prázdné židle

Andreje Babiše naštvalo, že na Hradě při jednání o důchodové reformě nechali místo zástupců ANO prázdné židle Zdroj: Facebook - A. Babiš

Sněm ANO: Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček (10.2.2024)
Andrej Babiš a Karel Havlíček na návštěvě Středočeského kraje (20.12.2023)
Andrej Babiš a Karel Havlíček na návštěvě Středočeského kraje (20.12.2023)
Tisková konference ANO - Babiš, Havlíček, Mračková Vildumetzová, Navrátil, Bařtipánová (4. 4. 2023)
Tisková konference ANO - Babiš, Havlíček, Mračková Vildumetzová, Navrátil, Bařtipánová (4. 4. 2023)
12
Fotogalerie

Hnutí ANO pochopilo, že si dalo vlastní gól. Teď potřebuje uhrát alespoň remízu

Vypadá to, že mezi prezidentem Petrem Pavlem a hnutím ANO došlo k vykopání válečné sekyry. Hlavě státu došla trpělivost s tím, jak čelní představitelé ANO zpochybňují závěry schůzky na Hradě k důchodové reformě, které se 28. března sami zúčastnili. Prezidentská kancelář proto zveřejnila zápis z inkriminované schůzky včetně jednotlivých formulací. Místopředseda ANO Karel Havlíček ji obratem nařkl z neprofesionálního chování a zveřejnil e-mail, ve kterém po hradním úředníkovi požadoval změnu formulace v zápisu. Něco tu však nesedí, Havlíček tento e-mail odeslal až 2. dubna, tedy až po pěti dnech od konání schůzky...

Tato epizoda je dalším kamínkem mozaiky, kterou bychom mohli nazvat „Boj o důchodovou reformu“. V něm začíná ANO ztrácet a dostává se do pozice někoho, kdo blokuje důležitá jednání a sám nepředkládá alternativu. Připomeňme jen, že zástupci ANO se nezúčastnili dalšího jednání na Hradě, které mělo právě navazovat na schůzku z 28. března.

Po oné březnové schůzce prezident Petr Pavel oznámil, že se na ní zástupci vlády i opozice shodli na tom, že je potřeba navyšovat věk odchodu do důchodu. Neuběhlo moc času a sociální sítě zaplavilo video šéfa ANO Andreje Babiše, který v době schůzky na Hradě zřejmě pobýval kdesi v exotických krajích. Na něm Babiš prohlásil, že nic takového nepřipadá v úvahu a že ANO nikdy nic takového nepodpoří.

Zástupci ANO, jmenovitě Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka, proto hned začali vytrubovat na všechny strany, že oni sami na Hradě s ničím takovým nesouhlasili a že to je v zápisu špatně. Můžeme se jen domnívat, co se přesně dělo na oné schůzce i po ní. Nicméně připadá mi velmi absurdní a krajně nepředstavitelné, že by na jednání na takto vysoké úrovni vznikal zápis bez vědomí a souhlasu všech zúčastněných. Předpokládám, že jednotlivé pasáže byly nahlas a všem přečteny a teprve až po od jejich odsouhlasení nebo přeformulování se přešlo k dalšímu bodu.

Zcela logicky se nabízí otázka, jak do následujících dějů vstoupil či zasáhl šéf ANO Andrej Babiš. Jeho nesouhlasné až odmítavé video jsem již zmínil. Nicméně druhou věcí je, co Havlíček a Schillerová na Hradě skutečně odkývali. Je dost dobře možné, že vše proběhlo, jak naznačuje zápis. Ale když po skončeném jednání informovali o jeho obsahu a výsledku Babiše, dostali pořádnou sodu a zároveň bojový úkol se ze všeho vylhat, a navíc vše otočit proti Hradu a vládě. Tomu by pak odpovídaly i následující kroky, včetně bojkotu dalšího jednání u prezidenta.

Pražský hrad už celému cirkusu nechtěl přihlížet a zveřejnil protokol z jednání. V něm se píše: „Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. „nekonečný“ princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období.“ Každý, kdo umí číst, chápe, že sice výhrady měli, ale nikoliv nesouhlas jako takový.

Na vzniklou situaci reagoval Karel Havlíček, který na síti X pokáral Hrad, že není obvyklé zveřejňovat protokoly z jednání, a hned k tomu přidal i screen svého e-mailu z 2. dubna, ve kterém hradního úředníka Jana Němce žádal o změnu ve formulacích v zápisu. Z jeho e-mailu sice není patrné, kdy on sám obdržel z Hradu původní zápis, ale svoji žádost o změnu odeslal až po pěti dnech. Jistě, do celého období zasáhly velikonoční svátky, ale u takto citlivé korespondence a záležitosti ani období svátků není žádnou překážkou. Navíc se o ničem podobném nezmiňuje ani na síti X, kde i ve velikonočním období tepe vládu za to, že neřekla, kolik peněz poslala na Ukrajinu v nábojích, nebo se chlubí, že pozřel v centru Prahy pivo Fialová drahota, nebo se schází s argentinským velvyslancem.

Je tu ještě jedna možnost, a to ta, že by Pavlův podřízený hradní zápis upravil a uvedl v něm zkreslující informace. To však všichni další účastníci schůzky shodně odmítli.

Co z toho plyne? V hnutí ANO cítí, že jejich zvolená taktika ve sporu o budoucí podobu důchodové reformy je jejich fiaskem a přinesla jim více škody než užitku. Zároveň může být i dokladem toho, jak bezpáteřní a tvarovatelní jsou předáci ANO v okamžiku, kdy jejich guru zavelí, že je potřeba všechno zapřít a ze všeho se vylhat. Na to, že tuto taktiku používali a používají vůči svým politickým rivalům ve sněmovně, už si všichni za poslední léta zvykli. Nyní ji však poprvé namířili na samotného prezidenta republiky. Petr Pavel sice zcela nepochybně není tak samolibý a mstivý jako jeho předchůdce, ale tento faul si bude nepochybně dlouho pamatovat.