K prvnímu únoru 2023 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových evidoval skoro 350 tisíc nemovitostí, které mají nejasného vlastníka.

K prvnímu únoru 2023 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových evidoval skoro 350 tisíc nemovitostí, které mají nejasného vlastníka. Zdroj: Archiv Blesku / Profimedia.cz

Opravdu bydlíte ve svém? Stát bude vyvlastňovat nemovitosti s nejasným majitelem

Zní to poněkud divoce, ale takové případy nemusí být ojedinělé. Kvůli chybným zápisům na katastru vám může stát vyvlastnit dům nebo pozemek. A lhůta na nápravu se krátí. Pokud se vlastník ke své nemovitosti nepřihlásí do konce roku, tento majetek propadne státu.

K prvnímu únoru 2023 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových evidoval skoro 350 tisíc nemovitostí, které mají nejasného vlastníka. Buď zápis na katastru úplně chybí, nebo i tak neumožňuje majitele přesně identifikovat. Většinu z těchto nemovitostí tvoří polnosti, drobné parcely podél silnic a podobně. Jenže v tomto obrovském souboru majetků se nacházejí také domy a jiné stavby. Těch je 3555. Jestli se vlastnictví těchto nemovitostí nevysvětlí do konce roku 2023, připadnou státu.

Pokud máte podezření, že by se taková situace mohla týkat vašeho majetku, popřípadě si chcete ověřit, jestli vám někde nedlí nemovitost, o které ani nevíte, obraťte se na web Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

 

To je tak, když všechno patří všem

V padesátých letech komunisti na nějakou dobu povinnost zapisování vlastnických vztahů do katastru úplně zrušili. Později se vlastnictví evidovala pouze popisně, takže například u zemědělské půdy, kterou tehdy obhospodařovala družstva, se hranice pozemků nezakreslovaly do mapy, stačilo jejich lokalitu vymezit slovně. Z dnešního pohledu jde o zcela nedůsledné šlendriánství, nicméně v systému, kde „všechno bylo všech“, to asi stačilo. Nyní je ale potřeba tento komunistický nepořádek uklidit.

Další zmatky přišly při převodech majetků zákonem ať už mezi samosprávami a státními organizacemi při změnách ve státní správě. A v nakonec se mnoho nemovitostí úředně „poztrácelo“ při privatizaci a restitucích.

Situace s nejasným vlastnictvím také může nastat, je-li za majitele považována osoba již zesnulá a nemovitost z nějakého důvodu neprošla dědickým řízením. Často se tedy jedná o majetky zapomenuté a nevyužívané.

Nejpalčivější a zároveň nejméně četné případy budou tehdy, pokud je nemovitost využívána právoplatným majitelem, jenže zápis na katastru je z nějakého důvodu chybný či nepřesný.

Komu to vadí?

Mohlo by se zdát, že když všechno fungovalo i přes nejasnosti v katastru takovou dobu, může se tak pokračovat vesele dál. Jenže nejasné vlastnictví nemovitostí velice ztěžuje práci samospráv a rozvoj řady obcí. Jak už bylo řečeno, mnoho z těchto pozemků se nachází podél cest a silnic, a když obec potřebuje postavit nový chodník nebo kanalizaci, tyto pozemky v tom brání. Obce totiž musí s majiteli jednat, a když je pro neúplný zápis v katastru nelze dohledat, projekt leckdy úplně zamrzne.