Video placeholde

Viliam Buchert: Celý Tchaj-wan žije návštěvou Pekarové. Cesta byla peklo, ale už teď se Česku vyplácí

„V zahraničí se asi větších poct nikde nedočká.“ Tak komentuje šéfredaktor Reflexu Viliam Buchert návštěvu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wanu. A skutečně, vedoucí české delegace se na ostrově, který má omezené diplomatické styky, dočkala opravdu vřelého přijetí. Co tato státní návštěva znamená pro Česko a pro Tchaj-wan? A co na to pevninská Čína? Dozvíte se ve videu.

Na Tchaj-wan se necestuje snadno. Přes Rusko ani Čínu nelze z objektivních důvodů v tomto případě letět, a tak se cesta při obletu Asie neobešla bez několika mezipřistání a trvala 24 hodin. První zastávka v Jižní Koreji se nesla v duchu ekonomické diplomacie. Na tamním trhu figuruje řada českých firem a v bezmála stošedesátičlenné delegaci byla i řada podnikatelů, kteří zde navazovali obchodní styky. A ty mohou přinést ovoce již velmi brzy, protože Jižní Korea je do Česka připravena prodat u nás nedostatkové léky. Jižní Korea má dále dobré vyhlídky v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Na Tchaj-wanu se bezpochyby jedná také o byznysu, přeci jen tamní výrobci čipů mají globálně dominantní postavení a už nyní investují do výroby v České republice. Nicméně vzhledem k tomu, že ostrov, který se sám považuje za nositele čínské státnosti, má ve světě velmi omezené diplomatické styky, byla návštěva vysoké zahraniční ústavní činitelky politickou i reputační událostí. Tomu odpovídaly mimořádné pocty, kterých se české delegaci dostalo. Návštěva pak vyvrcholila setkáním Markéty Pekarové Adamové s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Pevninská komunistická Čína, která Tchaj-wan bere za svou součást, reagovala tradičně nelibě. Jak se budou dále vyvíjet diplomatické a obchodní vztahy mezi Českou republikou a Tchaj-wanem? A co na to ČLR? Dozvíte se ve videu.