Video placeholde

Buchert: Takovou euforii jsem na inauguraci nezažil. Petr Pavel určitě nebude vládním prezidentem

Petr Pavel složil prezidentský slib a formálně se ujal funkce. Kolem inaugurace se odehrál velkolepý rituál. Až to místy připomínalo korunovaci nového krále. Je to tak správně? Jak samotná inaugurace probíhala? Jakým bude Petr Pavel prezidentem? Dozvíte se ve videu.

Po deseti letech někdy hrůzostrašného působení Miloše Zemana se mnohým ulevilo. Zdá se, že nyní máme naději na lepšího prezidenta. Tomu odpovídala i atmosféra, která pohltila čtvrteční inauguraci. Byla cítit euforie srovnatelná snad jen s havlovskou érou.

Otázkou ale zůstává, jestli očekávání velké části společnosti nebudou zklamána. Petr Pavel je jistě kultivovaný a schopný člověk, nicméně řada lidí, jak už u prezidentů bývá zvykem, si do něj projektuje více přání, než bude jako člověk a prezident schopen splnit.

Stávalo se to v minulosti, možná se to stane i nyní, že prezidenta atmosféra Pražského hradu a jeho velkoleposti pohltí a přiměje jej o sobě smýšlet v podobně velkém měřítku. Petr Pavel několikrát řekl, že si přeje prezidentskému úřadu dodat dosud chybějící civilní rozměr. Uvidíme, co s ním udělají následující roky na Hradě.

Konec Zemana

Vzhledem k tomu, jak neaktivní byl Miloš Zeman během posledního roku v úřadu, se nyní nedá očekávat, že by ve své postprezidentské éře nějak čišel aktivitou. A je to asi dobře. V souvislosti s jeho odchodem se začalo mluvit o rentě, na kterou má bývalý prezident nárok a která činí padesát tisíc korun. Někdo tvrdí, že je to málo, jiní zase, že si Zeman za svůj výkon nezaslouží nic. Renta pro bývalé prezidenty má své opodstatnění, například má zabránit tomu, aby je finanční nouze vehnala do náruče různých vlivových skupin. V čí náruči teď bude Miloš Zeman?