UFO, ilustrační foto

UFO, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vrtulník Mi-24
Vranovská přehrada
Létající talíř je tradičním dopravním prostředkem ufonů ve fantastické literatuře
Většina Američanů věří, že u Roswellu havarovali skutečně mimozemšťané.
Pentagon zveřejnil videa, na nichž je UFO
8
Fotogalerie

UFO v Česku: Miličínské koule a doutník nad Vranovskou přehradou

Poslední dobou je díky čínským balónům o UFO zase velký zájem a vzpomínají se všechny staré slavné případy. Většinou ze Spojených států. Ale co kdybychom vám řekli, že Česká republika (případně Československo) si s Amerikou v bizarnosti kolem létajících objektů nezadá? 

Američané zase jednou sestřelují UFO, ale na tom není nic až tak divného. Z historie a popkultury víme, že Amerika má s neidentifikovatelnými létajícími objekty celou řadu zkušeností. Nebo je k tématu minimálně nejotevřenější. Přestože většina pozorování neznámých objektů na nebi je přímo napojena na dobovou vzrůstající popularitu science fiction, případně na jiná dřívější pozorování, v poslední době vyplouvají na povrch důkazy, že se na obloze skutečně něco pohybuje. Co to je, to zatím netušíme. 

Zdá se to občas jako výlučně americký problém, ale abychom byli kompletně upřímní, není. Vážně podivné neidentifikovatelné létající objekty byly v průběhu historie pozorovány po celém světě. Středověk je plný podivných zázraků, které se nám ale dnes už jen těžko podaří rozklíčovat, takže tomu se věnovat nebudeme. Asie je na pozorování UFO chudší, což bude hlavně tím, že většinu kontinentu zabírá totalitní Rusko a totalitní Čína, což jsou státy, které by se radši střelily do kolene, než aby o něčem řekly, že neví, co to je. 

Evropa je tedy vedle Ameriky náš největší zdroj. V říjnu 1954 celý fotbalový stadion v italské Florencii pozoroval záhadný a podivně se chovající objekt na nebi. V květnu 1957 střílel stíhací pilot nad východní Anglií na neznámý objekt považovaný za narušitele. Ztratil se mu závratnou rychlostí, incident nikdy nebyl uspokojivě vysvětlen. Finsko, 1969, bojový pilot při cvičném letu prověřuje podezřelé meteorologické balóny jen proto, aby před ním „balóny” nabraly obrovskou rychlost a zmizely. V roce 2007 pozoruje dopravní pilot nad kanálem La Manche podezřele pableskující objekty, které doprovázejí letoun několik minut a v přímém rozporu s fyzikou vyvádějí na nebi neskutečné psí kusy. Posádka se domnívá, že jde o podivný odraz světla, jenže po přistání se zjistí, že dva objekty byly zachyceny i radary. 

Takhle bychom mohli pokračovat velice dlouho. Nás ale zajímají podobné úkazy nad českou kotlinou. Pozorování UFO nad územím dnešního Česka je v historii samozřejmě mnoho, většinu z nich si pomocí Occamovy břitvy snadno vysvětlíte. Některé ovšem ne. 

Přestřelka nad Vranovem

Je 12. července 1987 a na prostějovské základně 51. vrtulníkového pluku se rozhouká poplach, protože radary zachytí něco, co se blíží z Rakouska. Výškou i rychlostí to odpovídá sportovnímu letounu a letí takovou přímkou, že každou chvíli musí vstoupit do vzdušného prostoru Československa. Na letišti tedy startuje vrtulník Mi-24 a letí k místu, kde má letoun protnout hranici. Což se taky stane. Jenže přestože pozemní navigace navede armádní helikoptéru až do míst, kde by měl jít navázat oční kontakt… na obloze nic není. 

Objekt je nicméně pořád vidět na radaru, takže centrála se snaží navést vrtulník bokem k objektu tak, aby se ho podařilo prohlédnout a identifikovat. Nakonec prostějovská navigace ztratí trpělivost a navede Mi-24 čumákem přímo k objektu. Jak později vyprávěl pilot: „Měli jsme být jen kilometr od toho a pořád jsme nic neviděli, dokonce jsme se báli, že se srazíme.” 

Objekt se nakonec objevil nad helikoptérou, což je podle pilota důkaz, že nemohlo jít „o nějaký balón, protože ta helikoptéra nasává takové množství vzduchu, že by se nad námi neudržel”. Ostatně jako balón ta věc nevypadá, je stříbrná a má doutníkový tvar. „Jaké éro bez křídel.” Podle navigátora/střelce na palubě se objekt odmítá nechat zaměřit a zběsile manévruje tak, aby se nikdy nedostal do hledáčku.

Výlet plný průšvihů

Prostějov nakonec ztratí nervy a nařídí palbu na objekt, ale posádka odmítne uposlechnout, protože jsou společně s objektem přímo nad Vranovskou přehradou, kde se v horkém letním dni koupají stovky lidí. Věc pak nabere rychlost a zmizí přes Slovensko na Maďarsko. Někdy v tu dobu si posádka uvědomí, že jí příšernou rychlostí dochází palivo, protože šaškují ve vzduchu už dvě hodiny, a vrací se do Prostějova.

Byl to výlet plný průšvihů. Příliš dlouho ve vzduchu, zbrklé nařízení palby, neuposlechnutí rozkazu… všichni jsou tak nějak zahanbeni a do basy se jim nechce, takže se celá věc ututlá. 

Tady do hry vstupuje zajímavý faktor, protože v poslední době se spekuluje o tom, že poté, co vrtulník ztratil objekt z dohledu, vystartoval po objektu letoun Albatros 1. stíhacího pluku v Brně. To ovšem potvrzené není. Všechno ostatní se ale pravděpodobně stalo. 

Historka byla původně napsána v knize o historii 51. vrtulníkového pluku, pak rozebrána v několika dalších textech. S tím, že svědectví navigátora i pilota máme i z roku 2022. Se Seznamem, který s nimi dělal rozhovor, tenkrát mluvili, nechali se nahrát, ale chtěli zůstat anonymní. Jo, a máme svědectví ze země. Nějaká postarší paní z Kostelan viděla neznámý objekt doutníkového tvaru přesně na trase objektu.

Vařící se rybník

Co to bylo? To nevíme. Hodně se spekuluje o tom, že na své trase objekt minul hned dvě jaderné elektrárny, Dukovany a slovenské Jaslovské Bohunice. K Bohunicím mimochodem startovala stíhačka i v roce 2005, když byl zachycen neznámý objekt nad elektrárnou. Oficiální vysvětlení mluví o částečcích ledu v atmosféře, ale svědkům se to prý nezdá. V roce 2005 byly doutníky pozorovány opět i v Česku. V červenci, říjnu, listopadu a prosinci, pokaždé na jiném místě republiky. 

Doutníky nás mezi lety 1987 a 2005 navštívily několikrát. Nejspíš nejvýznamnější je incident z roku 1992, kdy radary zachytily něco, co letí z Německa na Karlovarský kraj. Ten samý průběh, vypadá to jako sportovní letoun, ale manévruje divně. Takže startuje stíhačka i helikoptéra, ale ani jednomu se nepodaří navázat vizuální kontakt, přestože radar objekt stále vidí. Za zmínku stojí, že jak věc pronikla do vnitrozemí, chytily ji i další radary. Takže nejspíš nešlo o závadu na radaru. 

Opět máme několik pozorování ze země, od těch uvěřitelnějších (něco podobného doutníku přeletělo nad obcí a zmizelo) až po ty fantastičtější (to je rybář, kterému se začala vařit voda v rybníce). 

Miličínské koule

Pro české UFO fajnšmekry je ale samozřejmě největší lahůdkou léto roku 1991 v městečku Miličín na pomezí středních a jižních Čech. Kdykoli v knize nebo na internetu čtu o Miličíně, mrazí mě a nevím, jestli by z toho byla fantastická komedie nebo fantastický horor.

Pokud nejste seznámeni s Miličínskými koulemi, tak krátké shrnutí – 12. července 1991 se nad obcí Miličín začal objevovat svítící kulatý objekt. Koule, jak tomu místní říkají. Když o tom mluví. Tahle koule způsobila dost pozdvižení a dost paniky. Objevovala se náhodně, tiše se nesla za lidmi, děsila je k smrti. Údajně ji viděly stovky svědků a promluvilo jenom pár lidí. Podle všeho i proto, že místní farář poradil svým ovečkám, že se jedná o boží zázrak a měly by o něm pomlčet. 

Svědectví jdou ale mnohem dál. Zaprvé, několik lidí vypovědělo, že v koulích viděly obrysy postav. V některých případech dokonce postavy opustily kouli, ať už to bylo cokoli. Procházely se po střeše prázdné chalupy a něco „opravovaly”. Zanechávaly po sobě velké a čtyřprsté stopy v bahně. Jednoho pána koule uhranula natolik, že za ní vyrazil do tmy, přestože ho sousedi volali nazpět, a vrátil se zpět později a zmatený. Další člověk hlásí časovou ztrátu. A jedna paní pak, že za ní postavy přišly domů a odešly až poté, co křičela, plakala a hlasitě se modlila.

Incident Miličín je, jako byste vzali všechna možná blízká setkání od prvního po čtvrtý druh, zabalily je do jedné noci a vypustily na nic netušící český městys. Otázka je: je něco z toho pravda?

Já jsem takový ten zapálený fanoušek-skeptik. Míněno, o všech věcech tohoto typu strašně rád čtu a píšu, ale má racionalita mi nedovolí, abych devadesáti devíti procentům těch případů a výpovědí věřil. S Miličínem se to nicméně má tak, že když vyhodíme devadesát devět procent balastu, i to jedno procento je pořád dost šílené.

Rozhodně vám nechci říkat, čemu máte věřit vy. Ale vzhledem k tomu, jak hluboce zakořeněno je už UFO v našem západním folklóru a že se o něj v poslední době zase zvedá zájem, měli byste vědět, že Česko je úplně stejným rejdištěm emzáků jako Spojené státy.