Trojúhelníkovitý předmět vznášející se nad oceánem, který zachytily kamery na lodi USS Russell v roce 2019

Trojúhelníkovitý předmět vznášející se nad oceánem, který zachytily kamery na lodi USS Russell v roce 2019 Zdroj: wikimedia Commons

Los Angeles Times z 26. února 1942 přinášejí zpravodajství o takzvané bitvě o Los Angeles a jejích následcích. Například texty o lidech, kteří nalézají nevybuchlou munici atd.
Bob Lazar
Video pořízené piloty zachytilo létající talíř.
Záběry pocházejí z průletů letounů F/A-18 Super Hornet nad oceánem. Na UAP stíhačky narazily ve výšce 7,5 kilometru a při rychlosti 482 km/h, přesto se předmětu nedokázaly přiblížit.
Americké námořnictvo potvrdilo pravost záznamů o UAP.
8
Fotogalerie

Neznámé létající stroje? Setkání s nimi bylo již mnohokrát oficiálně potvrzeno

Jestli existuje skupina lidí, která v posledních letech prožívá obrovské zadostiučinění, tak jsou to ufologové. Ještě před pár lety je celý svět považoval za blázny. Dnes videa zachycující záhadné létající předměty plní titulní strany světových médií, jejich autenticitu potvrzují nejvyšší šarže světových armádních sborů a letectvo Kanady a USA dokonce několik UAP (Unidentified Aerial Phenomenon) sestřelilo. Když se podíváme do historie, je až divné, jak dlouho to trvalo. Autentických a reálnými důkazy podepřených setkání s neznámými létajícími předměty totiž existuje celá řada.

Pokračování 2 / 7

Bitva o Los Angeles

Los Angeles Times z 26. února 1942 přinášejí zpravodajství o takzvané bitvě o Los Angeles a jejích následcích. Například texty o lidech, kteří nalézají nevybuchlou munici atd.Los Angeles Times z 26. února 1942 přinášejí zpravodajství o takzvané bitvě o Los Angeles a jejích následcích. Například texty o lidech, kteří nalézají nevybuchlou munici atd.|wikimedia Commons

V časných ranních hodinách 25. února 1942 se v Los Angeles rozezněly poplašné sirény. Světla metropole pohasla, temné nebe prořízly paprsky vojenských světlometů a ozářily záhadný objekt ve tvaru trojúhelníku. Bylo krátce po útoku na Pearl Harbor, a armáda se proto obávala, že na západní pobřeží zaútočilo neznámou technologií japonské letectvo. Podivný letoun proto začala ostřelovat z velkorážných kulometů a vypálila na něj 1400 projektilů z protivzdušných děl. S čím přesně US Army bojovala, se neví. Skeptici tvrdí, že šlo o meteorologický balón, což ovšem nelze potvrdit, protože se ho ani během půlhodinové salvy nepodařilo sestřelit. Bitvu o Los Angeles, jak je tento incident dodnes známý, sledovalo přes 100 tisíc lidí. Pět z nich při přestřelce zahynulo. 

Pokračování 3 / 7

Mount Ranier a incident v Roswellu

Tajemná Oblast 51.Tajemná Oblast 51.|Youtube / UFO Seekers

Další série setkání se záhadnými létajícími stroji se odehrála těsně po válce. V červnu roku 1947 nahlásil pilot Kenneth Arnold, že při letu pásmem Kaskádovitého pohoří ve státě Washington spatřil devět diskovitých objektů letících v uzavřené formaci. Podle času, který potřebovaly pro přelet kolem hor Mount Rainier a Mount Adams, stanovil Arnold jejich rychlost na 2 700 km/h, což daleko přesahovalo možnosti nejrychlejších letounů té doby. K Arnoldovi se pak přidalo dalších asi 850 svědků z celého světa, kteří záhadné letouny spatřili. Jen dva týdny po incidentu navíc letecká základna v Roswellu oznámila, že podobný stroj havaroval na pozemcích farmy sousedící s testovacím letištěm. Brzy poté byla ale zpráva dementována s tím, že šlo o trosky meteorologického balónu. Odpůrci oficiálního zdůvodnění tvrdí, že havarovaný mimozemský stroj Pentagon zabavil a zkoumá ho v tajných laboratořích. Tuto teorii podpořil inženýr a fyzik Bob Lazar, který v roce 1989 vystoupil s tvrzením, že byl v laboratořích Oblasti 51 a S-4 v 80. letech zaměstnán. Podle Lazarova svědectví se v hangárech základny skrývá řada havarovaných mimozemských strojů, on sám měl za úkol zkoumat gravitační pohon jednoho z nich. Později připustil, že nemá žádné důkazy, které by jeho hlavní tvrzení o mimozemských technologiích podpořily. Ale nejsou ani o tom, že by v hlavních tvrzeních lhal. 

Pokračování 4 / 7

Sedm balónů v Pori

Svědectví neznámých létajících strojů nejsou ani zdaleka omezena na USA. Během II. světové války se setkávali se záhadnými světelnými koulemi piloti US Air Force, britského Královského letectva, německé Luftwaffe i japonského Císařského letectva. Incidenty byly tak časté, že se pro neidentifikovatelné předměty vžil název Foo Fighters. Setkání nepřestala ani po válce. V dubnu roku 1969 dostal finský armádní pilot Tarmo Tukeva rozkaz prověřit výskyt sedmi kulovitých předmětů, které se vznášely nad letištěm Pori. Když se Tukeva ke koulím přiblížil, zahlásil letecké kontrole, že obrovskou rychlostí akcelerovaly pryč od něj. Výskyt létajících koulí pak potvrdil další pilot Jouko Kuronen a zachytil je dokonce i vojenský radar nad 200 km vzdáleným letištěm v městě Vaasa. Následující vyšetřování odhalilo, že se s kulovitými předměty piloti nejméně dvanáctkrát setkali při letech nad mořskou hladinou a rutinně je hlásili jako meteorologické či špionážní balóny.

Pokračování 5 / 7

Tic Tac nad Nimitzem 

Video placeholde
Video UFO - FLIR • Zive.cz

Zlom ve vnímání UFO (respektive UAP, jak se nově létajícím talířům přezdívá) nastal v roce 2017. O záhadných létajících strojích tehdy publikoval obsáhlý článek deník The New York Times. Armáda USA závěry reportérů nejenže nezamítla, ale potvrdila dokonce i autenticitu videí, které reportáž obsahovala. První z nich, který najdete pod termínem FLIR, zachycuje incident z roku 2004, který ohlásil elitní pilot a instruktor programu Top Gun David Fravor. Ten se nad letadlovou lodí USS Nimitz setkal s neznámým, asi 12 metrů dlouhým předmětem připomínajícím tvarem bonbón Tic Tac. Po přiblížení oválný předmět během necelé vteřiny klesl z výšky 18 km až k mořské hladině, následně pak obrovskou rychlostí akceleroval pryč. V podstatě ve stejný moment se objevil na radaru lodi USS Princeton vzdálené asi 100 km, ke které měl Fravor podle letového plánu směřovat. Vyšetřování odhalilo, že podobná setkání jsou pro vojenské piloty poměrně běžnou záležitostí, ale že jim v hlášeních záměrně nepřipisovali vážnost, aby je kolegové nepovažovali za bláznivé ufology. Luis Elizondo, ředitel programu Advanced Aerospace Threat Identification, který měl vyšetřování incidentů na starosti, dokonce na protest proti znevažování činnosti svého úřadu rezignoval. 

Pokračování 6 / 7

GIMBAL a GOFAST

Video placeholde
Video UFO - GIMBAL • Zive.cz

Další videa zveřejněná v rámci reportáže The New York Times pocházejí z roku 2015. Zachycují neznámý předmět (či předměty) letící obrovskou rychlostí nad hladinou oceánu poblíž pobřeží Floridy. Videa označovaná jako GIMBAL a GOFAST pořídily optickou i infračervenou kamerou stíhačky startující z letadlové lodi USS Theodore Roosevelt. Záznam obsahuje i audiostopu vzrušené konverzace mezi piloty a operátory střediska na lodi. V jednom okamžiku jeden z pilotů překvapeně vykřikne, že se objekty stočily a letí proti větru, což vyvrací oblíbenou teorii, že všechna UAP jsou ve skutečnosti jen zatoulané meteorologické balóny. 

Video placeholde
Video UFO - GOFAST • Zive.cz

Pokračování 7 / 7

Pyramidy nad San Diegem

Dalším velkým případem se pro moderní UAPlogy stal incident z roku 2019. Kamery na lodi USS Russell tehdy zachytily trojúhelníkovitý předmět vznášející se nad oceánem poblíž námořní základny v San Diegu. Záznam získal dokumentarista Jeremy Corbell, který ho s reportérem Georgem Knappem zveřejnil v roce 2021 na Youtube. Zároveň oba investigativci vypustili i sérii videí získaných od pilotů a osádek námořních lodí. Jsou na nich další nahrávky setkání s pyramidovitými letouny, ale také kulovitý předmět, který se po letu vzduchem zanořuje pod mořskou hladinu, aniž by ji rozvlnil (pořídila ho posádka lodi USS Omaha v roce 2019). Pentagon autenticitu uniklých videí opět potvrdil, a nadto ohlásil ustanovení nového speciálního úřadu Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF), který bude v armádě USA vyšetřování všech podobných případů koordinovat. Jaké má úřad k dispozici materiály, se neví. Bývalý senátor Harry Reid, který se o vyšetřování UFO během své politické kariéry zasazoval, nicméně prohlásil, že uniklá videa jsou jen zlomkem toho, co se v archivech skrývá.