Americká stíhačka F-22 pár sekund před tím, než její střela sestřelí čínský špionážní balón.

Americká stíhačka F-22 pár sekund před tím, než její střela sestřelí čínský špionážní balón. Zdroj: Profimedia.cz

V Bidenově domě ve státu Delaware byly nalezeny další utajované dokumenty.
Americký prezident Joe Biden
Čínský prezident Si Ťin-pching (23.10.2022)
Čínský prezident Si Ťin-pching (23.10.2022)
Americký prezident Joe Biden a čínský prezident  Si Ťin-pching (14.11.2022)
6
Fotogalerie

Čínský balón sestřelen aneb Proč se s Čínou nedá normálně fungovat

Máloco se mi na nově zvoleném prezidentovi líbí tak jako jeho přístup k Číně. V rozhovoru pro Financial Times řekl, že Čínu nepovažuje za přátelskou zemi a že její režim je neslučitelný s hodnotami západních demokracií. Zmiňovaný režim se proti tomu pochopitelně ohradil. A necelý týden na to Čína dokazuje, proč má Petr Pavel pravdu. 

Dnes měl navštívit Peking americký ministr zahraničí Anthony Blinken. A mělo se jednat o velkou událost, protože vztahy mezi Čínou a Spojenými státy jsou pořád ještě napjaté. Přes všechny vlídné kroky, které vůči čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi udělal Donald Trump, jako jeden narcis vůči druhému, vztahy mezi dvěma velmocemi byly nejdřív silně poškozeny covidem a následně manévrováním flotil v Jihočínském moři. 

Návštěva je nicméně odložena na neurčito a nepřekvapivě je vina na straně Východu. Blinken návštěvu posunul s tím, že se do Pekingu vydá “hned, jak mu to okolnosti dovolí”. A důvodem je pochopitelně událost, kterou už Wikipedie překřtila na “2023 Chinese balloon incident”.

Když vám uletí balónek

Co se vlastně stalo? Inu, v průběhu týdne se začala množit hlášení o tom, že lidé ve Spojených státech pozorují na nebi záhadný objekt. A velice pravděpodobně jako u všech pozorování UFO, i tady šlo o vojensko-špionážní techniku. Poté, co se veřejnost začala dožadovat odpovědí, Pentagon přiznal, že o objektu ví už od začátku týdne a sám prezident Joe Biden byl informován již v úterý. Americká armáda objekt identifikovala jako čínský špionážní balón vybavený výkonnými fotoaparáty a kamerami.

Podle Pentagonu se balón pohyboval i nad citlivými armádními objekty jako je Malstrom Air Base v Cascade County, Montana. Což je jedna ze tří základen amerického letectva, která skladuje interkontinentální rakety. 

Čína vydala prohlášení, že se za incident omlouvá, že je to tedy skutečně jejich balón, ale že se nejedná o špionážní techniku, nýbrž o zbloudilý balón meteorologický. Což je dle expertů velice, ale velice nepravděpodobné. Navíc je od Číny mimořádně hloupé používat výmluvu s meteorologickým balónem, když to byli Američané, kteří ji v roce 1947 u Roswellu vymysleli, že. 

Veřejnost volala po sestřelení objektu, na což si ministerstvo obrany myslelo už od chvíle zpozorování, ale čekalo se, až se objekt dostane nad oceán, protože střelba nad pevninou by mohla ohrozit civilní obyvatelstvo.

Nesmíte si totiž představovat sestřelení takové věci jednoduše, tohle není narozeninový balónek, který můžete propíchnout špendlíkem. Tyhle hračky mají až ke třiceti metrům v průměru, mohou se pohybovat ve stratosféře a nesou sebou poměrně těžkou techniku. Tady se jedná o neustále vylepšovanou technologii studené války. Takže v sobotu odpoledne naskákali piloti do svých stíhaček F-22 a před třetí odpolední místního času sestřelili balón nad americkými teritoriálními vodami. Trosky klesly do moře, právě teď jsou v hloubce čtrnácti metrů a čeká se na jejich vyzvdenutí.

Ale co dál?

Země ze čtyřicátých let

“Aby někdo špehoval Spojené státy pomocí balónu, musel by být jednak natolik zaostalý, aby používal technologie čtyřicátých let a zároveň mít dostatečně moderní technologii, aby dokázal balón ve stratosféře kontrolovat. Ti, kteří vypouštějí takové lži, jen odhalují svou vlastní hloupost,” píší o incidentu média. Konkrétně noviny China Daily. Vlastněné čínským Centrálním úřadem pro propagandu. 

Pozice Číny je tedy jasná. Ostatně, druhé oficiální vyjádření Čínské lidové republiky bylo už mnohem ostřejší, mluvilo o tom, že Amerika reaguje přehnaně a že “Čína bude bránit své zájmy a podnikat v této věci další kroky”. Medvídek Pú má zase jednou hysterák zatímco křičí na všechny ostatní, ať se uklidní. 

Do toho vyplouvají informace o tom, že se nejedná o ojedinělý případ. Sestřelný balón se nějakou chvíli poflakoval i v kanadském vzdušném prostoru a jiný, ale velice podobný balón je pozorován nad Jižní Amerikou. Dokonce se podobný incident odehrál již dříve, během Trumpovy administrativy, nepozorován veřejností. A díky těmhle svým excesům se potenciální deeskalace vztahů mezi Amerikou a Čínou posunula na neurčito. 

Čína si celá léta stěžuje na to, že ji Západ šikanuje. Ale to je proto, že země nedokáže vydržet pět minut bez toho, aby neudělala něco, co se v moderní společnosti zkrátka nedělá. Ostatně, nedovedu si představit lepší definici Čínské lidové republiky, komunistického státu, který špehuje své i cizí občany na každém kroku a provozuje celé komplexy koncentračních táborů, než: “jednak natolik zaostalá, aby používala technologie čtyřicátých let a zároveň mající dostatečně moderní technologii, aby dokázala kontrolovat balón ve stratosféře”.