Podívejte se, jakým výhledem se můžou kochat hosté pohádkového paláce v Karlových Varech

Mlýnská kolonáda, vřídlo, karlovarské oplatky více či méně tradičních příchutí a jeden z nejprestižnějších filmových festivalů ve střední a východní Evropě. To vše je spjato s Karlovými Vary. Charakteristická je také architektura západočeského města. Neodmyslitelně k ní patří brutalistní hotel Thermal a novobarokní Pupp, kde agent James Bond oslnil celý pokerový stůl svou precizní objednávkou protřepaného, ale nemíchaného martini. Třetím, neméně věhlasným, je romantický hotel Imperial s impozantní vyhlídkou na město. 

Po dvouleté pauze se lázeňské město znovu stalo dějištěm Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož 56. ročník v pátek 1. července oficiálně začal. Svým návštěvníkům nabídne na 200 filmů, z toho na třicet premiérově. Architekt Adam Gebrian ale na západ Čech zavítal ještě před vypuknutím filmové události roku, protože i zbylých padesát týdnů je tu co koukat. Jednou z pozoruhodností je i karlovarská dominanta, hotel Imperial s unikátním výhledem na údolí říčky Teplá. 

„To rozhodnutí na první pohled dává jednoznačně smysl. Do centra se to nevejde, tím pádem to musíme dát jinam. Máme tady krásný kopec, ze kterého je výhled na město i do okolní krajiny, tak to umístíme tam. Jenže když si představíme rok 1905, kdy se o tom začalo poprvé uvažovat, tak zjistíme, že po stavebně-technologické stránce se jednalo o velmi náročné rozhodnutí. Přivézt materiál, vodu, lidi na práci, to vše je náročné a bez toho by to nešlo. Proto prvními dvěma kroky bylo vybudování silnice a především pak lanovky, která propojí tohle místo s centrem města, s tím, že přes den bude převážet lidi a v noci materiál. Lanovka byla skutečně realizována ještě před vznikem hotelu samotného. Stále existuje a do dnešního dne ji můžete využívat,” upozorňuje Gebrian na okolnosti, které bylo nutné zohlednit při realizaci návrhu zkušeného francouzského inženýra Ernesta Hebrarda, který se podílel mimo jiné na výstavbě Hanoje nebo řecké Soluně. 

Na virtuální prohlídky dalších ikonických i méně známých staveb si zajděte na internetovou televizi Mall.tv, kde jsou k vidění další epizody pořadu Překvapivé stavby. Cesta vede tudy.