Přehlídka karlovarského nevkusu: Na pódium patří divadelní herci, ne restaurační zahrádky

Navzdory klimatickým změnám lze v České republice stále ještě rozlišit čtvero střídajících se ročních období, přičemž ne všechna přejí celoročnímu vysedávání na restauračních zahrádkách. Takový luxus si mohou dopřát jižané, obyvatelé střední Evropy si musí vystačit s několika málo teplými měsíci. Červen patří mezi ně, a tak lze sezónu konzumace pod širým nebem považovat za úspěšně zahájenou. Bohužel není restaurační zahrádka jako zahrádka a vypadá to, že se nám tu rozmohl takový nešvar…

Na začátku července proběhne 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který do lázeňského města na západě Čech tradičně přiláká nejen hvězdné hosty, ale desetitisíce filmových fanoušků. Český architekt a kritik veřejného prostoru Adam Gebrian se proto na karlovarskou kolonádu vyrazil podívat dřív, než filmová událost roku vypukne, aby zhodnotil, co návštěvníky v ulicích čeká. Nutno podotknout, že to není vždycky esteticky, ani uživatelsky přívětivý zážitek. Rozhodl se proto apelovat na místní majitele a provozní restaurací nebo kaváren.

„Prosím, nedělejte jednu věc, prosím, prosím. Nestavte tahle neuvěřitelná dřevěná podia, častokrát zabalená do igelitu s nějakou střechou nad tím a s obrovským tlustým dřevěným zábradlím, které vypadá, jak kdyby vás mělo chránit před útokem býků v Pamploně. Nedělejte to, přestože pro to můžete mít nějaké důvody. Můžete si říkat, že to je lepší než postavit židle a stoly na jakoukoliv historickou dlažbu, která není rovná, ale já si to skutečně nemyslím. Myslím si, že postavit je na starou nerovnou dlažbu je tisíckrát lepší než dělat tyhlety stavby. Nemám žádnou rozhodovací pravomoc, abych vám v tom zabránil, ale mám takovou životní zásadu. Kdykoli takové podium vidím, nikdy si na něj nejdu sednout, a naopak využívám zahrádek ve volném prostoru,“ netají se Gebrian svými výhradami k bytelným venkovním posezením, která jsou podle něj nežádoucím zásahem do veřejného prostoru. 

Pokud vám architektovy postřehy přijdou zajímavé, věnujte svou pozornost i dalším dílů jeho pořadu Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv. K vidění jsou zde.