nahoru

Neuvěřitelná proměna mrtvého místa: Do temných zakoutí se nikomu nechtělo, teď jsou „instafriendly“

red 5. února 2022 • 12:40

„Dobrý den, my jsme se dnes přijeli podívat na Vltavskou …“ Touhle větou začíná architekt Adam Gebrian další z reflexí věnovaných veřejnému prostoru. Pokud ve vás jeho úvodní slova nechávají chladnými, tak buď nejste z Prahy a nevíte, jak to u zmiňované stanice metra vypadá, nebo z metropole jste a stejně nemáte nejmenší tušení, protože jde o mimořádně odpudivé místo, kterému se většina lidí radši vyhne. Až donedávna! Stačilo pár barev, umělé osvětlení v podchodech, vylít podlahu betonem a z uliček hrůzy se stal vyhledávaný volnočasový areál. A ani to nestálo ranec! Chtělo to jen nápad a vůli něco změnit. 

Architekt Adam Gebrian se veřejným prostorem zabývá dlouhodobě, za svůj neutuchající zájem o něj byl dokonce v roce 2015 zvolen Architektem roku, a tak mu neunikly dvě věci. Zaprvé to, že v hlavním městě dlouhodobě chybí prostory, které jsou kryté a zároveň jsou zdarma. Jednoduše řečeno místa, kam si můžete sednout a schovat se před deštěm, větrem či jinou nepřízní počasí, aniž byste za to museli platit. Druhý nedostatek vidí ve skoro stoprocentní ignoraci teenagerů ve veřejném prostoru. Nejsou tak roztomilí jako malé děti, kterým staví dětská hřiště nejen městské části, ale i obchodní řetězce, a zároveň zatím nemají volební právo, takže je nikdo nebere moc vážně.

Není divu, že architekta nadchla bezbariérová úprava podchodů blízko stanice metra Vltavská na trase linky C. A spolu s ním i skejťáky, kteří už nový rajón zmerčili. Jejich hlavním útočištěm sice zůstává plácek u kyvadla na Letné nebo profesionální skatepark na Štvanici, ale je jen otázkou času, než nový spot objeví další z nich. A třeba Vltavská jednou přiláká i české skateboardové eso Maxima Habance.

„Přibylo tady trochu barev, trochu překážek tak, abyste mohli jezdit buď na skateboardu nebo na BMX, pár míst, kde si můžete lépe sednout, umělé osvětlení, jeden basketbalový koš a hned to tady vypadá úplně jinak. Najednou je to prostor, kam opravdu můžete chodit rádi, a můžete ho používat a trávit tu nějaký čas. Najednou se nejedná o prostor, jehož jediným využitím je použít ho jako zkratku z bodu A do bodu B,“ pochvaluje si Adam Gebrian.

Neuvěřitelnou proměnu podchodů si nenechte ujít v úvodním videu. Pokud vás baví architektovy krátké postřehy pusťte si i další epizody ze série Gebrian: Plus/Minus na internetové televizi Mall.tv. A jestli vás zajímají překvapivé stavby, které jsou u nás k vidění, sledujte stejnojmenný pořad tamtéž. 

red




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.