Bourat, nebo nebourat brutalistní památky? Referendum pohřbilo další z nich, výsledky byly neplatné

Když stavební projekt nese podpis známého architekta, očekávání jsou velká. Ne vždy to ale znamená, že se jeho dílo stane oblíbenou atrakcí v očích široké veřejnosti. S tímto problémem se v současnosti potýká Vřídelní kolonáda v Karlových Varech, ve městě, které začátkem července přiláká tisíce cinefilů, protože začne již 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. 

Ať už vás do Varů přiláká festivalové dění, nebo cokoliv jiného, schválně se zastavte právě u Vřídelní kolonády a zkuste se vžít do role obyvatel nejnavštěvovanějšího tuzemského lázeňského města, kteří o osudu budovy rozhodovali v městském referendu. Byli byste pro demolici a nahrazení replikou původní kolonády z roku 1879, nebo byste brutalistní stavbě Jaroslava Otruby, autora známých výkladů linky „A“ pražského metra, dali ještě šanci a přiklonili se k její rekonstrukci? Architekt a expert na veřejný prostor Adam Gebrian má jasno. 

„Já nejsem velkým fanouškem toho domu, přestože si myslím, že má nějakou hodnotu i kvalitu. Je to dům s docela lehkou ocelovou konstrukcí, prosklenými fasádami, obložený takovými těžkými a vážnými kamennými materiály, aby vyjádřil pevnost a solidnost, a byl projektován na dlouhou dobu. Já si myslím, že slouží svému účelu a po rekonstrukci bude sloužit dál, a tak mám názor, že snaha takové věci odstraňovat jen proto, že někdo řekne, že se mu nelíbí, nevypadají hezky, nehodí se k něčemu jinému, nebo že má radši jiné věci, není dostatečně silný důvod k tomu, aby se ta věc zbourala a odstranila,“ nabízí Adam Gebrian svůj pohled na tendenci neustálého nahrazování starých, ale stále funkčních budov.

Většina lidí hlasovala pro návrat kopie původní kolonády z 19. století, ale k jejich smůle se referenda nezúčastnil požadovaný minimální počet lidí, a tak Otrubova kolonáda stojí dál. 

Sledujte i další díly série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv a prohlédněte si předfestivalové Karlovy Vary - zde.