Banka s bezbariérovým přístupem jen pro otrlé: Než ho využít, to si radši uložit peníze do matrace

Minimální péče, maximální smrad. Tak by se dalo popsat okolí smíchovské pobočky Komerční banky. Budova, v níž sídlí, byla postavena podle návrhu Karla Pragra, jednoho z nejvýraznějších a nejkritizovanější českých architektů. Emoce budila už před dvaceti lety, kdy byla dokončena, a stranou zájmu nezůstává ani dnes. Není divu, brutalistní stavba s půdorysem kolmého osmibokého jehlanu je zkrátka nepřehlédnutelná a strhává na sebe veškerou pozornost. Málokdo si tak všimne i sousedního obytného komplexu, který měl být spolu s „bunkrem”, nebo „projektilem”, jak začali místní atypické stavbě přezdívat, součástí architektovy futuristické vize městské části Prahy 5.

Karel Prager měl velké plány s celou Štefánikovou ulicí, ve které budova stojí. Její kompletní proměna byla součástí návrhu na přestavbu celé čtvrti, který ale nikdy nebyl realizován. Ze snu o pěší zóně v kombinaci s podzemními komunikacemi zbyly pouze budova původně realizovaná pro Státní banku československou a obytný komplex, který pracuje s podobnými vizuálními prvky. A ve veřejném prostoru mezi nimi spousta bordelu, což je s ohledem na danou situaci ještě eufemismus.

„To, jak to tady vypadá, je úplně příšerné! Když se vydáte do banky bezbariérovým přístupem, tak to je opravdu jen pro silnější povahy. A pozor, doporučuju zacpat si nos. Údržbě toho prostoru se evidentně nikdo nevěnuje. Můžete říct, že to je chyba architekta, že měl odhadnout, že to bude vypadat takhle, ale já si tím nejsem úplně jistý. Ano, architektura nějakým způsobem určuje podmínky, ale hodně také záleží na tom, jak se o to staráte. Tady mi připadá, že na to někdo úplně kašle a je mu to jedno,“ sdílí architekt Adam Gebrian svou osobní zkušenost, čichový vjem je naštěstí nepřenosný. 

Pusťte si celou epizodu a podívejte se na vlastní oči, jaký „zážitek” čeká na imobilní klienty finanční instituce. A pokud vám zodpovědné a smysluplné užití veřejného prostoru není lhostejné, sledujte zde i další díly seriálu Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.