Brutalismus na Strahově: Mnoho veřejného prostoru pro nic

Krize ve stavebnictví se v Česku skloňuje ve všech pádech už druhým rokem. Příčin, které k ní vedly, je hned několik a vlivem narůstající inflace lze očekávat další. „Dvakrát měř a jednou řež“ se tak stává mimořádně příznačným. Platit by přitom mělo i při volbě materiálu. Běžně ale dochází k jeho nevhodnému použití. Šetří se tam, kde by se nemělo, a utrácí, aniž by bylo potřeba. Dokonalou ukázkou marnotratnosti a plýtvání je prostranství vedle chátrajícího Strahovského stadionu, které naplňuje definici zbytkového prostoru. Jak se stane, že je veřejný prostor devalvován právě na zbytkový, vysvětluje architekt Adam Gebrian.

V době své největší slávy byl dějištěm sokolských sletů, spartakiád i koncertu Rolling Stones. Dnes vyžaduje Strahovský stadion, který je s rozlohou 63 tisíc metrů čtverečních a kapacitou 250 tisíc míst největší na světě, bezmála dvoumiliardovou rekonstrukci. Zanedbané navíc není jen sportoviště, ale i jeho přilehlé okolí. Přitom je na něm patrné, že jeho někdejší úprava byla dílem promyšleného návrhu, jehož funkce je sice nadčasová, ale aktuální stav tomu neodpovídá.

„Mám takovou nepopulární teorii, která spočívá v tom, že veřejného prostoru máme příliš mnoho, a proto se o něj nezvládáme starat. Jan Gehl, vynikající dánský architekt, kdysi říkal, že veřejný prostor není veškerý prostor, do kterého můžete vstoupit, ale ten prostor, kde se cítíte dobře, a chcete do něj vstoupit. O ostatním prostoru pak hovoří jako o zbytkovém. A já si právě myslím, že toho veřejného prostoru máme tolik, že většina z něj by mohla být označena za zbytkový,“ rozvíjí architekt Adam Gebrian myšlenku autora koncepce „měst pro lidi“, který se podílel na úpravě mnoha světových měst, jako je Kodaň, Londýn, New York nebo Melbourne.

Proč je rozlehlá plocha kousek od betonových tribun, které jsou od roku 2003 zapsány na seznamu kulturních památek České republiky, hodná kritiky, sledujte ve videu v úvodu článku. Dozvíte se v něm i to, co je na ní naopak obdivuhodné. A pokud vás zajímají osudy dalších sportovních stadionů, nenechte si ujít seriál Gebrian: Olympijské stavby z produkce internetové televize Mall.tv. Všech 15 dílů je k vidění zdarma zde.