Marie Antoinetta skončila pod gilotinou.
Marie Antoinetta skončila pod gilotinou.
Marie Antoinetta skončila pod gilotinou.
Marie Antoinetta skončila pod gilotinou.
Marie Antoinetta skončila pod gilotinou.
16
Fotogalerie

Gilotinou popravená Marie Antoinetta: Závislost na sexu, orgie a zneužívání vlastního syna

Marie Antoinetta byla jednou z nejkontroverznějších žen evropské historie. Francouzská královna, manželka Ludvíka XVI., se v době obrovské bídy topila v přepychu, a její hýření přímo či nepřímo vedlo k Velké francouzské revoluci. Během ní se pak role obrátily. Spolu s rodinou se stala vězeňkyní lidu, a lid také rozhodl o její popravě. 16. října 1793 - tedy přesně před 230 lety - skončila pod gilotinou. 

Účesy Marie Antoinetty bývaly až 90 centimetrů vysoké a velmi extravagantní. Holdovala hazardním hrám, neštítila se ani milostných avantýr. V zahradách zámku ve Versailles měla svůj vlastní soukromý zámeček - tzv. Malý trianon - kam byl přístup dvořanům, ale i samotnému králi, zapovězen. Dvořané tam směli jen na smluvené heslo. Není divu, že se začalo šuškat, co všechno se za zavřenými dveřmi zámečku neodehrává. Bujely zaručené informace o sexuálních orgiích, ve kterých královna, údajně závislá na sexu, prznila vše, co jí přišlo pod ruku - ženy, muže a dokonce i svého vlastního osmiletého syna.

Pravda bude asi méně bujará: Marie měla nějaké milence, ale zřejmě nešlo o nic tak dramatického, co by se vymykalo zvyklostem tehdejších panovnických dvorů. Dokonce s králem jejich intimní život sedm let trpěl naprosto opačným problémem: ostýchavý král nevěděl, jak se chovat v posteli, spekulovalo se o nějaké anatomické vadě či o tom, že je homosexuál. Ale nakonec se zjistilo, že prostě jen neuměl vykonávat sexuální akt. 

Nenávist Francouzů k původem Rakušance Marii Antoinettě - byla dcerou Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského - byla však nakonec tak velká, že se o ní dodnes mluví jako o nejnenáviděnější ženě francouzských dějin. Po propuknutí Velké francouzské revoluce bylo jen otázkou času, kdy dojde řada i na královský pár.

Jedinou šanci na záchranu života byl útěk do ciziny. Ten Marie pro sebe i svou rodinu naplánovala, ale naprosto ztroskotal. I když pár jel v převlečení za obyčejné občany, ujížděli v nejlepším nablýskaném kočáru, při zastávkách vybalovali stříbrný servis, a je tedy v podstatě zázrak, že dojeli nepozorováni až téměř k holandským hranicím, kde je ovšem odhalil pošťák, který krále poznal podle jeho podobizny na bankovce. Pak už to šlo s králem a královnou rychle z kopce a vše směřovalo k nevyhnutelnému konci pod gilotinou.