Ve 40 letech vypadala Edith Piaf jako stařenka.
Ve 40 letech vypadala Edith Piaf jako stařenka.
Edith Piaf byla jednou z nejslavnějších zpěvaček Francie.
Edith Piaf byla jednou z nejslavnějších zpěvaček Francie.
Edith Piaf byla jednou z nejslavnějších zpěvaček Francie.
25
Fotogalerie

Edith Piaf: Legendární šansoniérka prožila život plný smrti a trápení

Dnes je tomu přesně 58 let ode dne, kdy zemřela věhlasná francouzská šansoniérka Édith Piaf. Spíše bychom tedy měli říct Édith Giovanna Gassion. Piaf totiž bylo pouze její umělecké jméno odvozené z přezdívky La Môme Piaf – tedy malý vrabčák. I i přes drsné začátky ale vrabčák roztáhl ve dvaceti letech křídla a Piaf začala oslňovat nejen publikum na pódiu, ale i desítky mužů v ložnici – od prostých dělníků, až po umělce a vrcholové sportovce.

I když Édith měřila pouhých 142 centimetrů, měla v sobě tolik energie, že dokázala uhranout leckteré celebritě. Přestože ale milence měnila nevídaně často, svým způsobem každého z nich skutečně milovala. Láska koneckonců byla i ústředním motivem mnoha jejích písní, a i z jejího projevu na pódiu mohli všichni okamžitě vycítit, že když tato žena zpívá o zlomeném srdci, ví, o čem mluví.

Mezi její milence patřil například Yves Montand – francouzsko-italský herec a šansoniér, se kterým se seznámila ještě v době, kdy mladíka nikdo neznal. Stala se jeho poradkyní i milenkou, když ale začal být Montand skutečně úspěšný, opustila ho. Její milostné avantýry ale pokračovaly dál. Po tragické smrti její největší lásky, boxerského šampiona Marcela Cerdana, se následně dvakrát vdala. První sňatek se zpěvákem Jacquesem Pillsem jí odsvědčila přítelkyně Marlene Dietrichová, svazek se ale po pěti letech rozpadl. Pills už nedovedl déle snášet její výkyvy nálad ani závislost na morfiu, kterou si vypěstovala po řadě autonehod.

Na sklonku života se pak provdala ještě jednou – za Théa Sarapa, mladinkého kadeřníka s řeckými kořeny. Jí bylo 47, jemu o 20 let méně. V tu dobu už navíc Édith Piaf trpěla řadou nemocí a vedle mladinkého playboye vypadala jako troska. I jemu se však hudebně věnovala, a dokonce nahráli společnou píseň À Quoi Ça Sert L’amour?

Více o milostných eskapádách Édith Piaf, o jejích hudebních úspěších i životních strastech se dozvíte v našem videu.