Tragická smrt Jamese Deana zasáhla celý svět.
Tragická smrt Jamese Deana zasáhla celý svět. Pohřeb byl velkolepý.
Tragická smrt Jamese Deana zasáhla celý svět. Pohřeb byl velkolepý.
O smrti mladého a nadějného herce psal celý svět.
James Dean se naboural a zemřel ve svém autě.
34
Fotogalerie

Legendární James Dean: Rebel Hollywoodu miloval ženy i muže

Přesně před 66 lety, 30.září 1955, zemřel při autonehodě herec James Dean. Dožil se pouhých 24 let a hrál jen ve třech významných filmech. Přesto (anebo právě proto) se stal modlou a ikonou nejen pro americké teenagery.

Deanovo dětství nebylo nijak veselé. V devíti letech ho rakovina připravila o matku a otec se o něj nemohl starat, proto ho vychovávala teta se strýcem. To ovlivnilo jeho pozdější vztah k autoritám.  Stal se hlasem celé generace padesátých let revoltující proti vzornému americkému způsobu života. 

Nezávazný život, výrazný sex-appeal, cigareta v ústech a rebelský úšklebek ve tváři byly tím, proč se mladým dívkám z Jamese Deana podlamovala kolena. Stylizoval se do role arogantního nafoukance, miloval rychlá auta a věnoval se závodění. A tahle jeho vášeň ho nakonec stála život. Byl jedním z mnoha slavných herců, kteří tragicky zahynuli za volantem. 

Ironií osudu je, že se Dean před svou smrtí objevil v krátkém videu o bezpečnosti silničního provozu. „Jezděte opatrně. Život, který zachráníš, může být můj,“ nabádal v něm ostatní řidiče. Dva měsíce poté se zabil ve svém Porsche Spyder. Na příběh Jamese Deana se podívejte v další epizodě pořadu Životy slavných.