Lois Chiles - Holly Goodhead – Moonraker (1979)

Lois Chiles - Holly Goodhead – Moonraker (1979) Zdroj: Profimedia.cz, ara

Lois Chiles v bondovce Moonraker.
Lois Chiles v bondovce Moonraker.
Lois Chiles v bondovce Moonraker.
Lois Chiles v bondovce Moonraker.
Lois Chiles v bondovce Moonraker.
8
Fotogalerie

Texasanka v objetí Jamese Bonda. Sličná Lois Chiles si zahrála i po boku Roberta Redforda

V sedmdesátých letech se série o neohroženém agentovi těšila velké oblibě. Dosvědčovaly to především producentské zisky, čára přes rozpočet přišla na konci 70. let. Světlo světa spatřily Hvězdné války, díky tomu se jedenáctý snímek o Jamesi Bondovi jmenoval Moonraker. Ostatně plakáty obou filmů si jsou nesmírně podobné. Bond girl ve vesmírném dramatu ztvárnila Lois Chiles.

Pochází z Texasu, kde se narodila 15. dubna 1947. Vyrůstala v movité rodině, její strýček byl někdejším vlastníkem texaského baseballového týmu a ropným magnátem. Po dětství, jež strávila v městečku Alice, zamířila do Austinu. V texaské metropoli několik měsíců studovala, poté se přestěhovala do New Yorku, kde navštěvovala Finch College.

Slibně rozjetá kariéra

Na akademické půdě ji objevil hledač talentů, tím se její život převrátil naruby. Odstartovala kariéru modelky, fotila například pro časopis Glamour. Vedle toho navštěvovala kurzy proslulého hereckého pedagoga Roye Londona. Ten v ní viděl potenciál a dával jí lekce navíc. Jeho práce začala nést ovoce, protože Chiles si odbyla premiéru v roce 1972.

V sociálním dramatu Together for Days ztvárnila hlavní roli, na place se setkala se Samuelem L. Jacksonem. Postupně opouštěla modelingový svět a věnovala se filmům. Další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat, o rok později se objevila v romantickém snímku Takoví jsme byli. Přestože hlavní záře reflektorů mířila na Barbru Streisandovou a Roberta Redforda, kritici si všimli i povedeného výkonu mladé herečky.

Chiles měla na počátku své kariéry štěstí na vydařené projekty, i v jejím třetím filmu, Velký Gatsby, narazila na idol mnoha žen, Roberta Redforda. Mimo jiné se seznámila s herečkou Miou Farrow. Následovala téměř tříletá tvůrčí pauza, během níž ji oslovili i producenti série o Jamesi Bondovi. Herečka měla totiž hrát ve snímku Špion, který mě miloval, nabídku však odmítla.

Pauza po životní roli

Návrat proběhl v hořkosladkém stylu, Chiles natočila snímek V kómatu a Smrt na Nilu. V obou měla spíše menší role, přelomem se stal Moonraker. Režisér Lewis Gilbert trval na mladé herečce, a tak po odmítnutí dostala další šanci. To se nakonec ukázalo jako velmi prozíravé a snímek producentům vydělal 210 milionů dolarů.

Rok 1979 měl být pro Chiles zlomový, zasáhla ji však rodinná tragédie. Na zákeřnou nemoc zemřel její mladší bratr, a tak se herečka rozhodla, že se znovu na několik let odmlčí. Po návratu na stříbrná plátna to ale nebyla někdejší uvolněná modelka. Nikdy už nezískala výraznější roli, přesto bývá vyzdvihován její výkon v komedii Sladká svoboda. Dále se mihla ve snímku Jamese L. Brookse, mimochodem jednoho z producentů Simpsonových.

Nesmazatelnou stopu zanechala v seriálovém světě, ztvárnila například milenku J.R. v populárním Dallasu. V 90. letech hrála v průměrných ale divácky úspěšných počinech. Za zmínku stojí disneyovská komedie Když padá hvězda či bondovská parodie o Austinu Powersovi. V roce 2005 se nechala přemluvit Quentinem Tarantinem a zahrála si v jednom díle Kriminálky Las Vegas. Od té doby se před kamerou takřka neobjevuje. Užívá si zaslouženého odpočinku a učí herectví na houstonské univerzitě.

V osobním životě si prožila románek s bubeníkem kapely Eagles, od roku 2005 žila s podnikatelem Richardem Gilderem, ten však loni zemřel.

Chiles patří mezi herečky, které zcela nenaplnily potenciál. Její život byl poznamenán několika osobními tragédiemi, po smrti bratra už nedokázala navázat na slibně rozjetou kariéru.