Japonské studentky ve školních uniformách.

Japonské studentky ve školních uniformách. Zdroj: profimedia.com

Do školy jedině v bílém spodním prádle! Bizarní nařízení některých japonských škol končí

Zákazy mobilních telefonů straší české žáky a studenty. Vždyť mladší generace už se bez svého elektronického mazlíčka při vyučování obejdou jen stěží. Část japonských škol však v nařízeních zachází mnohem dál. Autoři nového průzkumu zjistili, že bizarní pravidlo přikazující nošení bílého spodního prádla ani zdaleka nepatří mezi pouhé výstřelky. Z řad veřejnosti už ale zaznívají kritické hlasy.

Možná to znáte z filmů z japonského prostředí. Tamní žáci a studenti odění ve stejnokrojích bez výraznějších barev. Jasná pravidla ohledně školního oblečení ostatně známe i z Velké Británie. Oba národy se školními uniformami pojí dlouhá historická tradice. Jenže v Japonsku na některých místech vypracovali dresscode až příliš detailně.

Ve snaze zabránit tomu, aby dívkám prosvítala podprsenka přes předepsanou blůzu, v minulosti vzniklo pravidlo o bílém spodním prádle. „Školy, které mají předpisy o bílém spodním prádle, je obvykle přijaly velice dávno,“ vysvětloval mluvčí oddělení pro vzdělávání v prefektuře Nagasaki. „S tím, jak se vyvíjí vnímání práv jednotlivce, je nezbytné, aby školy tahle pravidla přezkoumaly,“ dodal.

Jak podotkl web Japan Today, předpis není formulován ve smyslu „spodní prádlo nesmí být vidět“, nýbrž přímo zmiňuje konkrétní barvu. Obě verze sice řeší původní problém, druhá zmíněná ale vytváří řadu dalších. V jedné škole prý kantor pravidelně kontroloval barvu podprsenky studentky, v další pak došlo k neohlášenému vpádu učitelky do dívčích šaten při převlékání před tělocvikem.

Rada pro vzdělávání prefektury Nagasaki o povinnosti nosit bílé spodní prádlo sice věděla. Její členové ovšem ještě donedávna netušili, zda se jedná o rozsáhlý problém. Nechali proto vypracovat průzkum. V oblasti města známého především kvůli událostem druhé světové války žije okolo jednoho a půl milionu obyvatel a do výzkumu bylo zahrnuto 238 škol. Z nich hned 138, tedy 58%, uvádí bílé spodní prádlo jako povinnou součást uniformy. Radě se nelíbí, že nynější formulace kontroverzního nařízení dává školám, potažmo vyučujícím, oprávnění, prohlížet studentům spodní prádlo. 

Nový směr?

Problematika celobílého pravidla v posledních měsících rezonuje japonskou společností stále víc, což odráží i kroky státních orgánů. Podobně jako výše zmíněná rada nechala i prefektura Saga vypracovat průzkum ohledně kontroverzních předpisů. Z 51 zkoumaných subjektů ve 14 případech platilo nařízení o bílém spodním prádle. V důsledku zjištění se pak koncem března konalo jednání, jehož výsledkem od příštího školního roku bude upuštění od kdysi dávno přijatého opatření. 

Spolu s ním dalších 35 škol zruší povinnost nosit uniformu přidělenou podle ženského či mužského pohlaví, student by tak měl mít na výběr.