Velikonoce

Velikonoce Zdroj: profimedia.cz

8 rad, jak o Velikonocích nenakazit covidem sebe či své blízké: Setkávejte se venku, připíjejte si zády k sobě

S blížícím se prodlouženým víkendem v důsledku velikonočních svátků přichází riziko opětovného růstu šíření nákazy onemocněním covid-19. Sdružení odborníků s názvem Iniciativa Sníh apeluje na veřejnost, aby přes Velikonoce co možná nejvíce respektovala platná nařízení, včetně omezení cestování mezi regiony. Je také vhodné, pokud možno, omezit návštěvy příbuzných, zejména těch z rizikových skupin. V nezbytném případě se setkejte venku, v dostatečné vzdálenosti a s respirátorem správně nasazeným. Kromě toho přichází Iniciativa Sníh se 7+1 doporučením, jak strávit Velikonoce bezpečně.

1) Testování je základ

Pokud se už někam rozhodnete cestovat, nechte se prosím otestovat. Testování je jednou z nejlepších zbraní, kterou proti epidemii máme. Sledujte také pečlivě svůj zdravotní stav. Pokud se u vás objeví sebemenší příznaky infekce (zvýšená teplota, respirační obtíže, bolest hlavy, bolest břicha, zažívací potíže, únava, ztráta čichu a chuti atd.), zůstaňte raději doma a v izolaci. Optimální doba pro testování je 4-7 dní po rizikovém kontaktu či kdykoli po objevení prvních příznaků nemoci.

2) Negativní test neznamená, že nemůžete být infikováni

Antigenní testy mohou být velmi nepřesné, zvláště u asymptomatických jedinců, tedy u lidí bez zřetelných příznaků nemoci. Jejich citlivost u asymptomatických jedinců je i pod 40-50 %, neodhalí tedy 5 až 6 lidí z každých 10 nakažených. PCR testy jsou přesnější a odhalí i jedince v prvotní fázi infekce, kdy ještě nepociťují příznaky nemoci, ale roznášejí virus po okolí.

3) Test platí jen 12/24 hodin

Výsledek testu je platný jen po omezenou dobu. Většinou se udává hodnota 12 hodin pro antigenní test a 24 hodin pro test PCR, ani tyto doby však nejsou zaručené.

4) Utěsněte respirátory

Používejte respirátor nebo masku se třemi vrstvami z vhodného materiálu. Účinné utěsnění na obličeji je důležitější než samotný materiál.

5) Společný oběd s kolegy zcela vynuluje efekt respirátoru

Dočasné vynechání ochranných opatření, byť jen na chvíli, může podstatně zvýšit riziko nakažení. Pokud například nosíte roušku/respirátor v práci celý den a sundáte si ji na společné jídlo či pití s lidmi mimo svou domácnost, výrazně se tím sníží či úplně zmizí celkový význam vašeho jinak pečlivého dodržování dalších opatření. Pamatujte, že nakazit se můžete i v průběhu několika sekund, obzvláště současnou nakažlivější mutací.

6) Myjte si ruce a nedotýkejte se obličeje

Pokud se ale dotknete infikovaného povrchu a potom se kontaminovanými prsty dotknete svého obličeje, může dojít k přenosu přes oční, nosní či ústní sliznici. Podle některých výzkumů se člověk svého obličeje dotýká v průměru i více než 1000× denně. Snažte se nedotýkat bez ochrany rukou předmětů, na které sahají i jiní, např. madlo u nákupního vozíku, zábradlí, kliky apod. Ideální je pro tyto případy používat jednorázové rukavice a kapesní dezinfekci. Pravidelně si umývejte ruce a obličej, trocha mýdla či detergentu virus spolehlivě zabije. Rouška/respirátor je také vynikající prostředek, který nám brání dotýkat se rukami nosní a ústní sliznice.

7) UV záření jako dezinfekce nefunguje

Dezinfekce předmětů jejich ozařováním UV světlem nemá dle novějších výzkumů velký význam. UV záření skutečně virus zabíjí, potřebuje však přímo dopadat na částice viru po určitý čas a s poměrně vysokou intenzitou. Museli byste tudíž předměty, například potraviny, ozařovat po desítky minut ze všech možných úhlů. Čistit vzduch v místnosti UV zářením se také ukazuje jako nepříliš efektivní. Zásadně důležité je naopak větrání, na což poukazují studie i nedávný apel WHO.

8) Choďte hodně ven, ale zodpovědně

Pobývejte co nejvíce času venku. Cvičte venku. Udržujte přitom vzdálenost bez respirátoru alespoň 5 metrů od druhých, kteří s vámi nežijí ve společně domácnosti. Buďte co nejvíce času na slunci. Slunce pomáhá udržovat vaši imunitu a přispívá také k tvorbě důležitého vitaminu D.

Jak oslavit Velikonoce bezpečně?

Nejbezpečnějším způsobem, jak oslavit letošní Velikonoce, je oslavit je virtuálně či pouze s lidmi, se kterými žijete v jedné domácnosti. Pokud se potřebujete osobně potkat s rodinou či blízkými, s nimiž nesdílíte domácnost, sejděte se venku, spíše než v místnostech se zavřenými okny.

Abyste spolu mohli venku setrvat v hovoru či u společného jídla, je důležité dbát na bezpečnost i tam. Proberte předem i detailní praktické aspekty oslavy, které pomohou snížit riziko. Můžete si například donést vlastní jídlo, pití i příbory. Můžete se domluvit, že nebudete společně zpívat. Vlastní uspořádání oslavy je dobré probrat předem, protože různí členové vaší rodiny či vaši přátelé mohou mít různá očekávání a představy.

Aby se bezpečnostní opatření lépe snášela, zkuste si je zpříjemnit – třeba humorem nebo i velikonočními motivy či ponechat kreativní zpříjemnění jednotlivých bezpečnostních opatření v režii dětí. Vzdálenosti od sebe a místa k sezení můžeme například vyznačit a ozdobit velikonočními stuhami. Přípitek rituálně vypít zády k sobě apod.