Polská policie

Polská policie Zdroj: Twitter @Policja_KSP

Polská kontrarozvědka zadržela dva muslimy podporující Islámský stát a narušila tím jeho finanční podporu

Polský vládni web zveřejnil oznámení o vznesení obvinění proti dvěma muslimům z Iráku. Jde o otce a syna, žijící v Polsku, kteří měli zajišťovat transfery peněz od rodin stoupenců islámské teroristické organizace Islámský stát ze západní Evropy přes Polsko do Iráku. Oba Iráčany letos zadrželi agenti polské kontrarozvědky ABW ( Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego – Agentura pro vnitřní bezpečnost).

Vůči oběma muslimům bylo obvinění vzneseno u soudu ve Vratislavi (polsky Wrocław) 14. prosince. Polská kontrarozvědka vedla vyšetřování od roku 2017 do letošního roku. Oba obvinění využili k transferu peněz na podporu členů teroristické organizace Islámský stát neoficiální systém zvaný HAWALA. Oba zadržení měli tyto aktivity vyvíjet v letech 2015 až 2016. Celý proces pobíhal tak, že členové rodin teroristů posílali peníze přes oficiální systém Western Union do Polska a odtud již peníze systémem HAWALA převáděli obvinění teroristům do Iráku.

Podle informací polského webu Interia.pl měli zadržení také podporovat konvertitu k islámu, který v roce 2013 přes Turecko odjel do Sýrie, kde se připojil k islámské teroristické skupině Islámský stát. Polské úřady měly později získat informaci, že v roce 2016 byl tento konvertita k islámu zabit na území Iráku.

Oba obviněné zadrželi agenti polské kontrarozvědky ABW letos v červnu a hrozí jim trest vězení od 2 do 12 let za podporu teroristické organizace. Celou operaci provádějí agenti regionální pobočky polské kontrarozvědky ve Vratislavi ve spolupráci s dalšími státními orgány.

HAWALA je specifický finanční mechanismus vzniklý v muslimském světě, ale i jiné kultury mají podobné finanční mechanismy. Jeho princip spočívá v síti osob, které spolu spolupracují a důvěřují si, žijících v různých oblastech či zemích. Mnohdy jde o členy jedné rodiny. Tyto osoby jsou v komunitě muslimů dobře etablované a lidé jim tak důvěřují díky jejich společenskému postavení. K těmto lidem přijde například muslim v Anglii a dá jim určitý obnos peněz. Oni mu vystaví heslo a na základě tohoto hesla (případně dalších dohodnutých parametrů) v cílové zemi, třeba Iráku, obdrží osoba prokazující se heslem posílanou finanční částku od tamějšího spolupracovníka této neformální sítě.

Tento neformální finanční systém umožňuje posílat bezpečně peníze do oblastí, kde jinak nefungují jiné finanční služby, například do lokalit zasažených válkou. Ale také usnadňuje převody nelegálně získaných financí, praní špinavých peněz a financí, o kterých jejich odesilatelé a příjemci nechtějí, aby se vědělo na úřadech. Jde například o výše zmíněnou podporu teroristů. Před riziky zneužití systému HAWALA již v roce 2005 varovala česká kontrarozvědka BIS.