Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Střelba v Curychu: Z islámského centra uniká útočník
Střelba v Curychu: Z islámského centra uniká útočník
Střelba v Curychu: Z islámského centra uniká útočník
Střelba v Curychu: Z islámského centra uniká útočník
Střelba v Curychu: Z islámského centra uniká útočník
8
Fotogalerie

Lukáš Lhoťan: Jedna z největších hrozeb pro švýcarskou společnost je tamní islamismus

Ve Švýcarsku odsoudili do vězení jednoho z předních představitelů švýcarských islamistů a známého muslimského aktivistu Sandra V., jenž strávil nějakou dobu mezi ozbrojenci Islámského státu v Sýrii. Poté se navrátil do Švýcarska, kde šířil islamistickou propagandu a vyzýval muslimy k odchodu na území kontrolované Islámským státem v Sýrii.

Podle zprávy agentury Reuters měl Sandro udržovat i kontakty s náboráři teroristické organizace Islámský stát v Evropě. Za to vše jej odsoudil švýcarský soud k 50 měsícům vězení. Švýcarská média jej přezdívají „Emir z Winterthur“, což je město nedaleko Curychu, kde odsouzený provozoval posilovnu, ale dnes je příjemcem sociálních dávek. Sandro V. je konvertita k islámu, jeho otec pochází z Itálie a matka z bývalé Jugoslávie.  Odsouzený popíral jakoukoliv spolupráci s teroristickou organizací Islámský stát a tvrdil, že do Sýrie odcestoval kvůli humanitární pomoci lidem zasaženým válkou.

Podle švýcarských vyšetřovatelů Sandro V. přesvědčoval k odchodu do řad teroristické organizace Islámský stát například bývalého mistra kickboxu Valdeta Gašiho, který později zahynul v Sýrii. Sandro V. měl také hlásat nenávistnou islamistickou ideologii mezi mladými muslimy, a z tohoto důvodu provozoval i posilovnu. Dnes se Sandro V. veřejně od Islámského státu a násilného pojetí islámu distancuje, a skutečnost, že se radikalismu vzdal, mají údajně potvrzovat i policejní vyšetřovatelé. Společně se Sandro V. byl souzen i jiný muslim, a to pouze k finanční pokutě za sdílení nenávistných islamistických videí.

Aktivity různých islamistických skupin a radikálních muslimů unikaly dlouho pozornosti médií a společnosti ve Švýcarsku, které se stalo domovem prvních radikálních muslimů již v polovině 50. let 20. století, když prchali z arabských zemí před pronásledováním sekulárními arabskými vládami. Nejznámějšími islamisty z té doby jsou ideologové islamistické organizace Muslimské bratrstvo. Dnešní vlna islamismu ve Švýcarsku je ovšem mnohem nebezpečnější a je to jedna z největších hrozeb pro švýcarskou společnost. Na radikalizaci některých muslimů v městě Winterthur veřejně upozornil jeden z místních politiků Blerim Bunjaku, mimo jiné také muslimského původu.