Ve městě Jasper v Albertě dělají místním vrásky losi, kteří olizují projíždějící auta.

Ve městě Jasper v Albertě dělají místním vrásky losi, kteří olizují projíždějící auta. Zdroj: CNN

Ve městě Jasper v Albertě dělají místním vrásky losi, kteří olizují projíždějící auta.
Ve městě Jasper v Albertě dělají místním vrásky losi, kteří olizují projíždějící auta.
Ve městě Jasper v Albertě dělají místním vrásky losi, kteří olizují projíždějící auta.
3
Fotogalerie

Mlsné losí jazýčky, kanadský národní park upozorňuje na olizování vozidel

Ve snímku Obecná škola varoval ředitel v podání Rudolfa Hrušínského žáky před ledovým zábradlí. Ve městě Jasper v Albertě museli k podobnému kroku přikročit tamní ochránci parku. Místo studentů jim dělají vrásky losi, kteří neolizují zábradlí nýbrž projíždějící auta.

Motoristé, kteří projížděli nedaleko horského města, pobaveně zírali na výstražné cedule. Důvod? Stálo na nich kuriózní varování: „Nenechte losy olizovat vaše vozidla.“ K tomuto kroku přistoupila místní správa parku, které severská zvířata ztěžují život. Losy totiž láká posypová sůl, jež ulpívá na vozidlech.

Lační po soli

Úsměvná situace ale může způsobit nebezpečí, protože losi silniční provoz nezajímá, a tak jsou schopni projít skrz vozovku, jen aby se dostali k soli. Informace se týká také návštěvníků jasperského národního parku. Stojící vozidla jsou ještě větší lákadlem, protože zvířata při olizování nic neruší a mohou si tak v klidu vychutnat slanou dobrotu.

„Jsou solí naprosto posedlí,“ řekl mluvčí národního parku pro kanadskou televizi. „Je pro ně velmi důležitá a bez ní by nemohli přežít,“ pokračoval. Sůl obvykle získávají z jezer, není jasné, proč se nově naučili chodit k autům. „Nemáme z toho vůbec radost, protože se kvůli tomu mohou stávat nehody,“ vypověděl mluvčí.

Srážky s majestátními zvířaty jsou velmi bolestivé, protože losi mohou vážit až 180 kilogramů. V Kanadě způsobí ročně desítky nehod a některé z nich končí tragicky. Kombinace jasperského nevlídného počasí, neopatrných losů a nezkušených řidičů tvoří poměrně nepříjemný koktejl zavádějící silničním neštěstím.

Český „kolega“ s puškou na hlavě

Obyvatelé také radí, jak se losům nejlépe vyhnout. Pokud začne zvíře s olizováním, nejlepším řešením je jednoduché ujetí. Zásadně se nedoporučuje na losa sahat či opouštět vůz. Paroháči se totiž lidí nebojí na rozdíl od jiných zvířat. V posledních letech narůstá losí populace, což souvisí i s nízkým počtem vlků v kanadských hvozdech. Ostatně krmení a jiné narušování zvěře v prostorách národního parku je trestáno pokutou, která se může vyšplhat až na 25 tisíc dolarů.

Zatímco v Kanadě jsou losi mírumilovní, tuzemští výletníci musí mít oči na pozoru. V minulém týdnu ukradl jelen jednomu z myslivců pušku. Lovec mířil na paroháče v Horní Plané nedaleko Českého Krumlova, ještě předtím než vyšla rána, se jelen vyplašil a vyrazil proti myslivcům.

Jednomu z nich při zběsilém úprku roztrhl kabát a poranil ruku. Na té měl myslivec zavěšenou kulovnici Hornet. Kolegové sice zvíře zahlédli, ale po prohledání celého lesa po něm nebylo ani památky. Naštěstí zbraň nebyla nabitá, zásobník rovněž zel prázdnotou. Kulovnice se však stále nenašla a policie se obává, aby neskončila ve špatných rukou.

Inu, Česko je země pouze pro otrlé jedince.